Filmrecension: Patriots day

Film / Permalink / 0
Patriots Day

Det finns en rad kända och bra filmer som utspelas i Boston, kanske för att staden har en speciell plats i USA:s historia och hjärta men också för att det är en av de amerikanska städer som har den tydligaste identiteten. Denna gång är det terrordådet under Boston Maraton för några år sedan som står i fokus och är det någon stad som passar för lite äkta amerikansk lokalpatriotism är det just Boston.
Inledningen av filmen gör att man befarar en översliskigt sentimental historia, men från det ögonblick att bomberna smäller av får filmen en helt annan fart och bjuder på en riktigt spännande polisjakt efter de två terroristbröderna och deras eventuella medhjälpare.
Filmer som bygger på verkliga händelser blir ofta ointressanta eller överdrivet tillspetsade men denna gång finns det faktiskt en sann historia i grunden som inte behöver kryddas särskilt mycket. Tvärtom har den en del osannolika inslag som skulle vara svåra att spåna fram på ett manusmöte.
I rollerna ser vi bland annat Mark Wahlberg och Kevin Bacon göra godkända insatser. Och även om regissör Peter Berg inte kan hålla sig helt borta från det sentimentala är "Patriots Day" en bitvis riktigt bra film som ibland skapar den halvdokumentära känsla den vill åt.

3/5
Till top