Krogkrönika

Kulturmotionera mera

Motionsloppen blir fler och fler före varje år, men vi som gillar öl och popkultur känner oss utanför. Här har idrottsrörelsen en del att lära av Bodyruset.

Vårruset, Lidingöloppet, Grabbhalvan, Tjejhalvan, Blodomloppet, Tjejmilen, Göteborgsvarvet...motionsloppen sköljer över oss och tycks bara öka i antal för varje år. Men har man ingen naturlig koppling till den svenska idrottsrörelsen eller motionerar i vardagen är det lätt att känna sig exkluderad från denna folkrörelse. Vi är många som hellre dricker öl, går på konserter, käkar hamburgare och lever allmänt slarvigt, och inte lockas särskilt mycket av hurtbullarnas hälsohets. Hur ska vi göra om vi vill vara med i motionsgemenskapen?

Det har gjorts försök med motionslopp som har en mer avslappnad inställning till den rådande träningshysterin, som exempelvis Drängsvängen, men det är inget som etablissemanget ser på med blida ögon. Allt som går emot det traditionella upplägget med fula träningskläder och allmän präktighet slås effektivt ner och därför har vi fått en motionskultur som är otroligt likriktad. Nu är det hög tid att ändra på det.

Sedan några år tillbaka anordnar Bodyfest inte bara sin årliga synthfestival utan även ett motionslopp som heter Bodyruset. Loppet arrangeras vanligtvis i oktober i Tanto i Stockholm och är 2.42 kilometer långt, som en blinkning till syntbandet Front 242. Av samma anledning är starttiden 2.42 PM. Klädkravet är: kängor med eller utan stålhätta.
Bodyruset är ett lysande exempel på hur man kan få människor som vanligtvis inte känner sig hemma i idrottssammanhang att delta i motionslopp, och jag ser gärna att det anordnas fler lopp i samma stil. Några förslag:

Punkmaran
Uppvärmning med en rejäl mosh pit på Dynamo i Norrköping. Därefter springer man de fyra milen till Linköping och avslutar med en wall of death på The Crypt. Den sista som står vinner.

Stjärthalvan
En karavan med raggarbilar åker runt på stan och visar röven genom sidorutan. Deltagarna springer bredvid och ska försöka kasta snusprillor i "brevinkastet".

Sunkrundan
En snitslad bana mellan tio sunkkrogar i stans ytterområden. Vätskekontroll på varje ställe och en plankstek halvvägs. Alla som tar sig i mål får medalj.

Kommentarer
Postat av: Holm

Du har Tom Waitsloppet i Oslo. Sunkrunda har gått några gånger dom senaste åren hör i Linköping vet jag.

2017-09-08 @ 15:26:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0