Söndagsintervjun: Mattias Leivinger

kultur / Permalink / 0
Mattias Leivinger utforskar det paranormala

Tillsammans med författarkollegan Johannes Pinter gav Linköpingsbördiga Mattias Leivinger ut boken "De mörkermärkta" förra året, en övernaturlig skräckthrillerdeckare där paranormala krafter är i rörelse.

Mattias Leivinger är född och uppvuxen i Linköping och beskriver sig som ett klassiskt exempel på en bokslukare som tidigt började läsa och skriva. Hans första allvarliga försök att skriva var i 25-årsåldern, men efter att ha blivit refuserat utbildade han sig istället till bibliotekarie och terapeut. 2009 gav han ut boken "När livet djupnar" på eget förlag och 2014 förlagsdebuterade han med äventyrsromanen "Freudland".

Ungefär samtidigt lämnade Johannes Pinter filmbranschen, sadlade om och gav ut två skräckromaner. De två männen fick kontakt genom kommentarer på Debutantbloggen och det visade sig att de bodde bara några hundra meter från varandra och att de hade sommarhus i samma område på Gotland. De började träffas, läste varandras böcker och bekantade sig med varandras språk. Tanken dök upp att de skulle börja skriva ihop, ursprungligen en gemensam testnovell, men det hela utvecklades till att de bestämde sig för att istället ge sig på en trilogi direkt.
- Och det var i efterhand ett klokt beslut. Sikta högt, sikta inte lågt. Det var väldigt bra att vi spände bågen, säger Mattias.

Resultatet blev "De mörkermärkta" som gavs ut 2017. Det är en deckare med övernaturliga inslag, eller "paranormal crime" som genren också kan kallas.
- Det där övernaturliga kan vara väldigt många olika saker: satanism eller väsen som kommer till liv. Vi vred och vände på det och för vår del landade vi i paranormala krafter. Det tycker jag personligen är spännande, till exempel telepati som är att kunna läsa tankar och telekinesi som innebär att kunna flytta saker med tanken.

Själva skrivandet börjar med att Mattias och Johannes brainstormar fram en historia.
- Det brukar vara ett väldigt roligt stadium, när man träffar någon som är lika galen som en själv, säger Mattias och berättar att de därefter strukturerar upp historien.
- Vi har hela tiden kontakt med varandra och vi brukar ha en samsyn över var historien ska ta vägen. Det låter kanske idealiskt men vi är även osams ibland, men vi reder oftast ut det ganska snabbt. Ibland hamnar vi i luven på varandra och då försöker vi att sova på saken. Ett tips är att inte försöka lösa konflikter på sms. Det är lite "give and take", ibland måste man helt enkelt släppa saker. Men det finns också väldigt många fördelar med att vara två, för oss blir ett plus ett tre. Och även utanför skrivprocessen är det väldigt roligt. Att skriva är ensamt, det är nog bara att jobba som fyrvaktare som kan mäta sig med det. Men ensamhetsbubblan finns hos oss också, vi sitter ju inte tillsammans i samma rum och skriver fyrhänt.

Mattias berättar att han och Johannes delar upp karaktärerna och deras respektive kapitel mellan sig, sedan slipar de på språket så att det inte ska kännas som det är två olika författare. När detta skrivs har det blivit klart att "De mörkermärkta ska släppas i Tyskland och Tjeckien, vilket är passande eftersom det slumpat sig så att skurken i uppföljaren kommer just från Tjeckien. Men det är inte bara utomlands som supernational crime är stort.
- Den här genren tror vi kommer växa även i Sverige. Det ser vi i till exempel "Jordskott", säger Mattias.
Till top