Söndagsintervjun: Rudyard

kultur / Permalink / 0
Rudyard håller rock´n´rollen vid liv

Linköpingsbandet Rudyard brinner för klassisk hårdrock men förpackar den i en ny och modern tappning. I december gav de ut EP:n "Gambler" och nu jobbar de på nytt material som beräknas att släppas i höst.

Rudyard kan sägas ha sin grund i metalbandet Kriita där flera av medlemmarna ingick. När det bandet rann ut i sanden startade gitarristen och sångaren Johan rapp och basisten Anders Lundström ett nytt band som drog mer åt LA-rock´n´rollen - och Rudyard uppstod. I sättningen ingår även gitarristen Nino Bordoni, men platsen som trumslagare är för närvarande vakant.
Rudyard bildades redan 2012 men det tog flera år innan bandet hittade sin stil och kände sig redo att visa upp sig offentligt.
- Vi höll på bra länge med att skriva låtar, fila på musiken och spela in demos, tills vi kom fram till det soundet vi har idag, säger Johan och fortsätter:
- Han som designade vårt skivomslag kallade vår stil för New Wave of Swedish Rock´n´roll. Jag vill gärna förknippas med nyproducerad rock. Säger jag band som Halestorm, Slash och Alter Bridge så är man lite i samma genre. Det är det som inspirerat mig när jag skrivit musiken.

I somras släppte bandet sin första singel med den passande titeln "Rock´n´roll", som följdes upp i december av EP:n "Gambler". Ett par spelningar har också hunnits med men bandet har medvetet dragit ned på giggandet för att koncentrera sig på låtskrivandet.
- Vi har jobbat hårt med materialet. Det har varit viktigt för oss att leverera bra låtar så livebiten har kommit lite i andra hand. Nu letar vi efter en fast trummis och håller på att jobba med nytt material. Vi har som mål att bli färdiga med en fullängdare till hösten.
- Den kommer nog att vara snäppet bredare än EP:n. Vi hade en del låtar över från EP:n som vi kände skulle göra sig bättre på ett album, säger Johan.

Ordet Rudyard betyder "kärt barn", och det är något som verkligen stämmer in på medlemmarnas syn på hårdrock.
- Att vara hårdrockare är nästan en identitet. I hela min livsstil utgår alla prioriteringar från att jag ska kunna spela musik. Hårdrock betyder mycket för oss i bandet och myten om hårdrock är väldigt spännande, även om man inser att mycket av det är just en myt. Vi är färdiga med sex, drugs och rock´n´roll. Vi vill bara spela musik och förknippas med den moderna synen på rock´n´roll. Alla vi i bandet har våra rötter i olika delar av hårdrocken, vilket jag tror är viktigt för att skapa det soundet vi har, säger Johan.

Varför ska man gå och titta när Rudyard spelar?
- Vi levererar energi, och vill man höra bra låtar som är ärliga och kommer rakt från våra hjärtan ska man komma och kolla på oss!
Till top