Filmrecension: Mordet på Orientexpressen

Film / Permalink / 0
Mordet på Orientexpressen

Agatha Christies klassiska deckarroman "Mordet på Orientexpressen" har återigen blivit film, denna gång med Kenneth Branagh som regissör och huvudrollsinnehavare som Hercule Poirot. Och han lyckas faktiskt ta ett nytt grepp på den belgiske detektivens berömda mustascher. Storyn är nog bekant för många: Orientexpressen är på väg från Istanbul till Calais när den plötsligt blir fast i en snöstorm i Alperna. I samma veva sker ett mord på tåget och Poirot tar sig an uppdraget att finna mördaren, som måste vara någon i första klass-vagnen.
Filmen har snygga miljöer och snyggt foto men framförallt en stjärnspäckad rollista med namn som Judi Dench, Johnny Depp och Michelle Pfeiffer. Nu känns tyvärr de stora namnen närmast bortkastade, för de är så många och hinner knappt presenteras.
Samma sak med ledtrådarna. Idén med pusseldeckare är att publiken ska känna att de själva har möjlighet att lista ut vem mördaren är, men här går allt i sån rasande takt att det är omöjligt att hänga med. Varken rollfigurer eller ledtrådar hinner presenteras ordentligt, vilket gör att man struntar i att engagera sig. Därmed lider "Mordet på Orientexpressen" av samma problem som de flesta Agatha Christie-filmatiseringar. Hennes böcker är allt för intrikata för att passa i filmformatet, och så är fallet även med denna filmatisering.

2/5
Till top