Söndagsintervjun: Sofi Ek

kultur / Permalink / 0
Sofi Ek följer sin innersta röst

Efter en snårig resa både i livet och rent geografiskt har Sofi Ek till slut landat i Norrköping där hon hittade rum för själen. Så heter också hennes singel som släpptes i februari och nytt material är att vänta inom kort.

Till vardags arbetar Sofi Ek som sånglärare på Kulturskolan i Norrköping, men resan dit har inte varit spikrak utan gått på rätt snirkliga vägar. Hon föddes i Stockholm och växte upp i Nyköping där hon tidigt intresserade sig för sång och dans, och var med i musikaler. Därefter blev det dansgymnasium i Västerås, Balettakademien i Göteborg och sedan Performing Arts School som är en treårig yrkesutbildning inom dans, sång och teater. Sedan följde tio år i Köpenhamn där hon jobbade som sångerska och dansare, och alltmer började att sjunga jazz och i soulband.
- Det är en så levande musikscen där. Jag blev uppringd hela tiden och spelade med alla möjliga. Det var inspirerande. Då var jag ung och bara körde på, det var en jätterolig tid.

Nästa stopp blev Grönland(!) där hon arbetade som körledare och blev kvar i tre år innan hon slutligen hamnade i Norrköping för fyra år sedan. Det blev en ny upplevelse att hamna i en stad där hon saknade musikaliskt sammanhang och för att hålla uppe glöden och inspirationen har hon spelat in och lagt upp musik på nätet. Det har gett henne en stor mängd följare, dels i Sverige men även i Danmark, Norge, Finland, Litauen, Island, Färöarna och Grönland.

I höstas började Sofi spela in låtar tillsammans med Norrköpingspianisten Marcus Österlund och Stockholmarna Andres Johnsson på bas och Fredo Österlund på trummor, och den 2 februari släpptes första singeln "Rum för själen". Sofi beskriver den som en ballad men med väldigt mycket kraft i.
- Den är inspelad live i studion och har en jazzinfluens, men är ju en poplåt. Jag har ju varit i en arktisk miljö så den har lite av det i sig, kanske lite åt världsmusikhållet. Det är en powerballad men ändå lugn och soft. Men det får inte bli för polerat, jag har försökt få bort det sockersöta.

I slutet av mars är det dags för uppföljaren "Fyller mig med kraft".
- Det är fortfarande på svenska och fortfarande med en personlig text, men mer upptempo, en låt man gärna dansar till. Den har skönt groove. Det är en låt man blir glad av, men det handlar om ett skitjobbigt ämne.
Ämnet är destruktiva förhållanden och hur man tar sig ur dem. Sofi menar att det är lätt att dras med i det destruktiva, men man måste försöka höja sig över det och välja den motsatta vägen, det positiva. Ett ämne som hon själv har personliga erfarenheter av.
- Den handlar om att bygga sig stark och lämna och gå, så man kan fortsätta att vara generös. Det är en kampsång på många sätt. Det var så viktigt för mig att förmedla vad det var som gjorde att jag inte blev nedbruten utan kunde resa mig och gå.

Två andra låtar ligger också i pipelinen. "Allt kommer bli bra" beskriver hon som en soulballad med lite gospelfeeling, och något av ett brev till sina barn. Där vill hon förmedla att även om det känns svårt nu gör hon vissa val för att det ska bli bra i slutändan, något som kan vara svårt för barn att inse i stunden men som de förhoppningsvis kommer förstå senare i livet.
Nästa låt heter "Min innersta röst" och är en jazzig låt i lite Monica Zetterlund-stil.
- Jag har skrivit den nästan som ett slags checklista. Ät det DU tycker om, lyssna på den musik DU gillar. Hämta kraft ur din innersta röst. Man får vara detektiv i sitt eget liv och ta vara på de små ledtrådarna och nysta i det.

Tanken är att samla alla sångerna på en EP i sommar och sedan vill hon ut och spela. Hittills har hon inte hunnit spela jättemycket i Norrköping men en del kyrkor, sommarcaféer och annat har det blivit. Och den 2/2 hade hon releasefest på restaurang La Uva för "Rum för själen".
- Det var jättemycket folk och jättemysig stämning. Folk stod och dansade och för mig var det en känsla av "You can´t bring me down". Det var en fantastisk känsla.
Till top