Filmrecension: The wall

Film / Permalink / 0

The Wall

 

Två amerikanska soldater är ute och spanar i Irak medan uppbyggnaden av landet pågår. Plötsligt beskjuts de av en dold prickskytt och den ena blir fast bakom en fallfärdig mur. Där sitter han sedan hela filmen och försöker komma på ett sätt att överleva. Ja, så skulle man kunna sammanfatta "The wall". Det låter kanske inte så intressant men blir faktiskt oväntat spännande.

Det är en så kallad one location-film, och man skulle även kunna kalla det en one person-film, för soldaten Isaac (spelad av Aaron Taylor-Johnson, från bland annat "Godzilla" och "Nocturnal animals") är i princip den enda personen man ser under hela filmen. Man får visserligen höra rösten från den mystiske prickskytten, men aldrig se honom. Och soldatkollegan Matthews insats är också rätt begränsad. Filmen är ganska lik Ryan Reynolds-rullen "Buried" i sitt upplägg, om ni minns den?

Filmen utspelas i öknen med mycket damm och en gråbrun färgskala, så det finns inte så mycket att vila ögonen på. Och trots att det är en krigsfilm blir det inte heller så mycket skjutande, utan större delen av filmen går åt till prat. Ändå blir det aldrig tråkigt. Regissör Doug Liman (The Bourne identity, Edge of tomorrow) har med små medel lyckats skapa en tät och oväntat bra film i det lilla formatet.

 

3/5

Till top