Skivrecension: The Kooks

På skiva / Permalink / 0

The Kooks

Let´s go sunshine

 

När Atomic Swing splittrades startade två av medlemmarna The Kooks, som spelade samma typ av indiepop och fick ett smärre genombrott genom en reklamfilmslåt. 1999 kom debutskivan "Too much is not enough" som var en riktigt pigg och cool platta med många snärtiga popdängor. Kan verkligen rekommenderas.

Några år senare dök det upp ett engelskt band med samma namn. Också ett gitarrbaserat och energiskt indieband, men då hade svenska The Kooks redan lagt av så risken för missförstånd var lyckligtvis minimal. Britterna blev sedermera rätt stora, och även om de är ett helt okej band kan jag ändå inte låta bli att tycka att det var fel The Kooks som fick den internationella framgången.

Detta är Brightongruppens femte fullängdare och det låter...tja...trevligt. Ungefär som de låtit på sina tidigare album. Habilt men intetsägande, kompetent men småtråkigt. Ett generiskt brittiskt popband där alla kanter och all egen identitet har filats bort, om den någonsin funnits.

Så lyssna gärna en stund på "Let´s go sunshine", men gå sedan till någon skivbörs och köp "Too much is not enough" med svenska The Kooks istället.

 

2/5

Till top