Söndagsintervjun: Magnus Johansson

kultur / Permalink / 0

Magnus Johansson

- den motvillige popartisten har fått suget tillbaka

 

Han fick ett stort genombrott med debutskivan 1990 men gjorde det inte lätt för fansen genom att varken göra intervjuer eller spela live. Den som väntar på något gott väntar dock aldrig för länge. Nu tycks Magnus Johansson vara mer musiksugen än på länge och har både sjungit duett med Aguson och är aktuell med egna bandet Efterfesten.

 

Snön hade fallit bomullsvit över Tyska torget. Det knarrade under sulorna och långkalsongerna var på. Det var 27 år sedan och Magnus Johansson sjöng om att Anneli borde vakna. Hon vägrade, och till slut började även hans karriär att slumra till. Men nu tycks Norrköpingsartisten åter vara full av vinterhyss, och syns plötsligt i en rad olika sammanhang.

På senare år har han gjort konsertinhopp med såväl 23 Till som Roger Karlsson och nyligen medverkade han i Låtskrivarbaren på Dynamo i Norrköping där han berättade om sin musik och framförde ett gäng sånger.

- Då spelade jag nästan hela första skivan. Det var kul att göra det så koncentrerat och få prata om låtarna och hur de kom till. Jag har väldigt lite till övers för nostalgi. Jag finner ingen tillfredställelse i att vältra mig i det jag gjorde för 30 år sedan. Men någon gång ibland kan man suga lite på den karamellen, säger Magnus när vi träffas på Broadway konditori.

Runt hörnet ligger Dynamo där solospelningen ägde rum och i samma kvarter finns även studion där Magnus och hans bandpolare i Efterfesten spelar in sin musik. Men mer om det straxt, för först måste vi reda ut hur det kommer sig att han som tyckts vara så motvilligt inställd till musikbranschen ändå valde att bli artist.

- Under hela 80-talet var jag helt besatt av att göra en skiva. Vad jag än gjorde snurrade det idéer i huvudet. Men när jag gick och smidde planer var det aldrig ett turnéliv jag såg framför mig. Jag har inget principiellt emot det, men det var inte dit jag ville, utan jag ville mer åt författarlivet. Jag var 26 och vänster. Jag tyckte det var för mycket runtomkring och att branschen var överkommersialiserad. Kjell Andersson (legendarisk skivbolagsperson) sa: "Skit i att göra intervjuer. Vi prövar och ser vad som händer". Så då gjorde vi det.

 

Och i hans fall var det en taktik som funkade. Fansen jublade och Magnus tilldelades en Grammis för "Bästa nykomling". Totalt fick han ur sig fyra album mellan åren 1990 och 1998, men sedan tröttnade han.

- Då var jag lite less på det. Jag kände: varför ska jag hålla på med det här? Jag jobbade alltmer med annat och engagerade mig mer i det. Det som gjorde att jag tappade suget var att jag inte kände att jag utvecklades musikaliskt. Det blev mer: jaha, nu har jag skrivit en habil Magnus Johansson-låt igen.

 

På senare tid har dock fansen fått mer av sin gamla idol. Förutom spelningen på Låtskrivarbaren medverkar Magnus med sång på Agusons låt "Försvann" på Linköpingsbandets nya skiva. Och på en spelning i Linköping nyligen hoppade Magnus in och sjöng både den och sin egen "Till himmelen" tillsammans med Aguson.

Men framförallt har han de senaste åren satsat på sitt nya band Efterfesten. Bandet bildades 2011, gav ut sin första skiva 2013 och sin andra 2015. Nu håller de på med ett mastodontprojekt där de har skrivit hela 40 låtar som ska släppas på fyra skivor under det kommande året. Texterna har ett tydligt och uttalat politiskt innehåll där gruppen vrider och vänder på diverse frågor och tittar på dem ur olika perspektiv. Först ut är albumet "Frihet"" som ska komma strax efter årsskiftet. Därefter är planen att släppa skivorna med tre månaders mellanrum. Till nästa album, som ska heta "Jämlikhet" är redan 70 procent av materialet inspelat, och eventuellt kan det även bli en femte platta för låtar är det minsann ingen brist på.

- Låtskrivandet handlar för mig om att färglägga världen. På min första soloskiva tog jag saker jag varit med om, skruvade upp det och kolorerade det. Och så är det nu med. Av de här politiska låtarna med Efterfesten är det många som innehåller någon slags berättelse. Det som är roligt med Efterfesten är att man blir delaktig i varandras kreativa processer. Vi är tre låtskrivare och alla medlemmar bidrar till vad låtarna blir till slut. Det ska bli kul att få komma ut och spela med fyra nya skivor i bagaget, säger Magnus.

Till top