Skivrecension: Avantgardet

På skiva / Permalink / 0

Avantgardet

Alla känner apan

 

Varje höst har sitt rockband som det snackas om. Denna höst är Junior Brielle och Avantgardet två såna band som är hippa, coola och omtalade. De sistnämnda har visserligen varit på gång ett tag. Detta är Avantgardets tredje platta sedan starten 2016 och de tre skivorna ska enligt sångaren Rasmus Arvidsson ses som en slags trilogi.

Avantgardet har egentligen varit heta ända från början men det känns som att de denna höst hoppat upp ytterligare ett snäpp. Just nu är de ute på turné och nya skivan anses av många bedömare vara gruppens starkaste.

Småskev indiepop på svenska, skulle programförklaringen kunna vara. Det är en stil Avantgardet är långtifrån först med, men faktum är att det 2018 är en genre som har en rejäl formsvacka. För 15-20 år sedan vimlade det av svenska band som lät som Avantgardet men idag är utbudet betydligt tunnare, vilket kanske gör att många tar till överord när de beskriver bandet.

I sina bästa stunder, och det finns några såna på "Alla känner apan" är Avantgardet riktigt bra. Då levereras obekväm pop med sväng, känsla och referensfyllda texter. Men det finns också en del stunder på tomgång där känslan av upprepning tar över, tyvärr.

 

3/5

Till top