Skivrecension: Peter Jöback

På skiva / Permalink / 0

Peter Jöback

Humanology

 

På senare år har den tidigare så välkammade och präktiga Peter Jöback blottat nya sidor, blivit mer grubblande och försökt att hitta sig själv. Det gäller såväl på det personliga som det musikaliska planet. Han har hoppat mellan stilar och provat pop tidigare utan att bottna i det. Denna platta lanseras också som en popskiva men skulle lika gärna kunna marknadsföras som en musikalplatta, för den är riktigt bombastisk och storslagen.

Albumet öppnar med den mäktiga "Shape of you", som visserligen är tydligt inspirerad av Amy Winehouses "Back in black", men det kan jag ha överseende med eftersom Jöback gör den så bra. Sedan fortsätter han starkt i "How great it is", en slags showpoplåt. Och snart märker jag att det kan sägas om de flesta av spåren. Hela plattan har bra låtar i dramatiska arrangemang, ofta med svettig 70-känsla eller inspirerade av nämnda Winehouse. Och kanske är det så här Jöback ska göra pop, om han nu ska göra pop?

På sin första skiva med nyskrivet material på elva år har han jobbat med låtskrivarna Tobias Fröberg och Kathryn Williams samt producenten Tobias Karlsson, och de har skapat en överraskande spännande och stark skiva. Allra helst hade man velat höra låtarna live i en pampig inramning med stor orkester, körsångerskor, dansare, ljusshow och hela tjottaballongen. Då skulle Jöback komma allra bäst till sin rätt.

 

3/5

Till top