Söndagsintervjun: Världsförbättrarpodden

kultur / Permalink / 0

En podd som vill förbättra världen

 

Klimathotet hänger som ett tungt, svart moln över oss, Trump sår split i världen och demokratin utsätts för hårda prövningar i land efter land. Men det går att vända utvecklingen så vi kommer på rätt spår igen, och ett första steg kan vara att lyssna på Världsförbättrarpodden.

 

Ett stenkast från Linköpings resecentrum ligger bibelskolan YWAM (Youth with a mission). Där träffar jag Martina Wargh och Anders Carlsson som startade Världsförbättrarpodden i oktober.

- Vi vill uppmuntra unga att upptäcka vad som händer i världen och vad man kan göra för att förbättra den. Vi försöker att publicera varannan fredag och hittills har vi producerat sju avsnitt, säger Martina och berättar att inspelningarna görs i en studio i Cupolen.

 

Poddens primära målgrupp är ungdomar, med extra mycket fokus på 12-16 åringar.

- De har så stor potential och det är så mycket som formas då. Många i den åldern vill engagera sig, och vi vill ta tillvara på det engagemanget. Man kan säga att poddens tema är att peppa ungdomar, säger Anders och berättar att de har en referensgrupp av unga som kommer med idéer och att de försöker att belysa frågor från olika synvinklar.

- Vårt syfte är inte att berätta för människor hur de ska tänka utan vi försöker ofta vända på perspektiven och låta dem själva få forma sin uppfattning. Jag gillar personligen att inte ha svaren, säger Martina.

 

Poddavsnitten är 35-40 minuter långa för att inte bli för långrandiga. I början hade avsnitten inga teman men det har börjat ändras eftersom Martina och Anders märkt att avsnitten ofta tjänar på att struktureras upp med en tydlig ram. Avsnittet efter denna intervju blir det första med en gäst, något de gärna ser mer av framöver, kanske i vartannat avsnitt. De nämner exempelvis Greta Thunberg som något av en drömgäst.

- Vi vill fånga upp världsförbättrare, och det kan vara både i stort och i smått, säger Anders.

- Jag tänker att vi vill ha gäster som har perspektiv som inte vi har, menar Martina.

 

Vad har ni fått för respons från lyssnarna?

- De gillar väldigt konkreta, enkla grejer på vad de kan göra för att förbättra världen. Sen är det många som uppskattar det här med olika perspektiv, och att vi blandar både Sverige och världen. Och vi lyfter gärna fram goda exempel på hur folk går samman och gör bra saker, säger Anders.

 

Vad är det bästa med poddformatet?

- Jag fastnade för poddar för att det hjälpte till att öppna upp min tankevärld, och är så lättillgängligt. Det som förvånar mig är att det finns så många som inte lyssnar på poddar och inte heller vet hur man gör när man lyssnar på poddar, säger Martina.

- Det är ett ganska enkelt sätt att fördjupa sig inom ett ämne. Det är ett avslappnat sätt att lyssna, och sen gillar jag enkelheten i teknologin, säger Anders.

 

Varför ska man lyssna på Världsförbättrarpodden?

- Vi tror att det finns mycket potential i alla, men framförallt fokuserar vi på unga. Vi hoppas att de ska lyssna och få ett intresse för samhället och världen, och känna att de kan göra något, säger Martina.

- Vi vill uppmuntra lyssnarna att komma igång att tänka. Och lite handlar det om att ge dem en spark i rumpan. De ska känna att de kan göra något. Inget initiativ är för litet, säger Anders.

Till top