Lite mix, lite trix, lite snax

Tobi talar / Permalink / 0
Poptipset

www.music-map.com

Music-map.com borde vara den ultimata hemsidan för musikälskare som vill söka sig vidare.

Man skriver in namnet på den artist man gillar och upp kommer namn på närbesläktade artister. Ju närmare namnen står desto mer lika låter artisterna.

Släktbanden i musikvärlden visar sig dock inte vara så raka som man kan tro.

Enligt hemsidan har Roxette mer gemensamt med T-Rex än med Per Gessle.

Jag knappar in Wannadies, och visst dyker naturliga namn som Weezer och Fountains of Wayne upp, men enligt sajten är det snarare Bo Kaspers Orkester och Thåström jag bör söka mig till.

Frågan är om inte Dr Alban hamnat i det allra märkligaste sällskapet. Hans namn refereras till band som Kraftwerk, Nightwish och Rolling Stones.

 Klassikern:Clawfinger: Deaf dumb blind

(1993)

”Nigger, nigger, nigger, nigger, nigger”, vrålade mannen med rocksveriges hårdaste namn (Zak Tell), och folk visste inte vad de skulle tycka. Var Clawfinger rasister?

Det var 1993 som debutskivan dök upp. Kvartetten, bestående av två norrmän och två svenskar, hade tunga taggtrådsgitarrer som de rappade över i verserna. Sedan kom refrängen och musiken exploderade. Det lät hård, nytt, småfarligt och fräscht.

Något liknande hade inte hörts i landet tidigare och genombrottet blev enormt. Sverige hade fått sitt eget Rage Against the Machine.

  Bäst just nu:
  1. Ondskan (ny poptidning)
  2. Montt Mardié: Science EP (dubbelalbum i höst)
  3. Shout out louds: The comeback (remix av Ratatat)
  4. Hösten (konserter på Herrgårn, Platens, Skylten mm)
  5. Den Given (nästa stora band från Linköping?)
Till top