Mera Handsken....

Min kollega på denna blogg / Permalink / 12
Kollar man runt lite på nätet hittar man bla följande från flashbacks forum:

snuffis
Linköping har ett antal original. Mest känd är nog 'Handsken' eller 'Handskmannen' som han också kallas. Går/gick alltid klädd i helly-hansen tröja och silvertejpad grillvante eller skinnhanske. Bästa stället att träffa på honom torde vara valfri byggarbetsplats, då han tyckte det var enormt skoj att hjälpa gubbarna där, ofta till byggarbetarnas förtret. Gick alltid omkring och klämde flickor på rumpan samtidigt som han utbrast 'Balla, balla!'. Vilket även jag fick erfara.
Handsken var väl i de 50, men såg ut att vara 70 och hade en riktigt gammal och elak mamma. Legenderna om denna man var och är oändliga till antal. Nu tror jag nästan att han är död.

Ett annat smarto är en kvinna som inte gör något väsen av sig, men ser riktigt kul ut, då hon åker runt på sin cykel iförd en ful klänning, brudslöja och en spira i näven. Har ingen aning om vem hon egentligen är, men hon verkar ha uppstått relativt nyligen.

----------------------
Stiffy
Nu tror jag nästan att han är död.

Jo han är död va jag har hört iaf.

Minns även att det finns/fanns en man som cyklade omkring med en trehjuling (en störrevariant) och härmade olika djurläten.
Han hade en Boombox i korgen där bak. Men det va några som slog sönder den så han körde med freestyle ist.

Finns en farbror med glasögon som går omkring med kavaj och slips på sig varje dag som stan med. Dock vet jag inget om han. Någon från Linköping som vet?
-------------------------
snuffis

Hm, den första låter som 'Kaninen'. Han har utstående framtänder och en så in i helvetes ful cykelhjälm. Har inte sett till honom på ett bra tag nu.
Finns även en liknande gubbe, dock utan trehjuling, vid namn Uffe. Han gick mest omkring i Ryd om jag inte minns fel. Även han innehade en freestyle som han gick och sjöng med till och gjorde alltid 'tummen upp' till alla han såg. Han var dock riktigt aggressiv och man ville inte gärna gå för nära.

Den sista vet jag inte riktigt vem han är, men jag kommer att tänka på folkpartisten som jobbar/jobbade som syo på Berzan?!?

Kom på en till nu; 'Talibanen'. Den korta mannen med extrem, kolsvart hårväxt på skallen och i ansiktet. Ser ut att komma från Iran eller dylikt. Han sitter gärna på alkisbänkarna vid S:t Lars-kyrkan, fast utan att dricka. Antar att han är rätt ensam.

På Priso i lkpg finns ett par mongisar som är riktigt trevliga. Finns alltid där, oavsett tidpunkt, drickandes coca-cola.
-----------------------
Barsch

Handsken känner man ju igen, en klassiker. Gubben med kavaj och glasögon fick mig att tänka på en snubbe som jag tror bodde i Lambohov förr. Han såg alltmänt överbeläst ut och jag tror han heter Alf. Folkpartisten heter fö Bengt Ohlsson och jobbar inte som syo längre. Däremot saknar jag Jojje, som bodde på/vid Sandgatan i Gottfridsberg och hängde en del i Ansgarskyrkan. Helt ofarlig, men har tyvärr inte alla kulor i påsen. Brukar härma fåglar och har allmänt ett socialt beteende som lätt skrämmer slag på folk. Vet inte om han lever...

Han har för övrigt tagit upp mig som bäbis när jag log och sov på kyrktorget i Ansgarkyrkan. När min mor skulle titta till mig var jag borta, då hade Jojje tagit upp mig för att jag grät och gick omkring med mig :'( Det slutade dock gott, han ville ju bara gott! :yes:

Talibanen brukar också stå utanför Presstop eller Expert på Trädgårdstorget alt. Knut Jonsson på Stora Torget.
--------------------------------
Klicken
Minns att det för några år sedan drog runt två punkare i Linköping, en kort och tjock tjej och en lång och smal kille. Dom brukade hänga utanför Mcdonalds ihop om att hitta folks matrester. Någon som vet vart dom båda filurerna tagit vägen?
-------------------
Barsch
Och så kände jag Sven Lyra också...Linköpingsoriginalet nummer 1! En riktig levnadskonstnär! :)

Sven Lyra ja. Honom minns man ju från när man var yngre och bodde i Lkpg... Han brukade vara på biblioteket en del, och hjälpte någon gammal tant runt i rullstol. Kulturetablissemanget i stan gillade honom, de kristna gjorde det inte, och när han dog fick han en mycket ståndsmässig begravning i Domkyrkan om jag inte minns fel! Han han finns för övrigt med i den här boken som är skriven om olika original från runtom i Sverige. Minns dock inte vad den heter... :no:

Edit: En liten sida om hans liv... Herr Lyra är längst till vänster på bilden :yes:
http://home.swipnet.se/~w-54947/svenlyra.htm
--------------------------
agitator
2005-01-14, 11:45
Linköping har fler är de som redan tagits upp. Tyvärr har jag dalig koll pa namn eftersom jag inte är inföding. Men iaf...

Det finns en dam i aldern runt 50-60 som brukar ga runt i en grön(?) kappa och har en mycket utmärkande vandringsstav. Hon verkar kunna bli lite aggro ibland. För ett ar sedan bodde hon i källaren i huset bredvid Vinland vid Abisko. Jag har faktiskt inte sett henne sen dess. Jag vet inte vad hon vill uppna men jag har för mig att jag hört lite kristna budskap komma ur hennes mun, men jag är inte säker.

Vidare finns en liten gumma som brukar ga upp och ner för agatan utanför BK pa nätterna och skrika högt som fan pa nagot för mig främmande sprak. Hon verkar agressiv men kan mycket väl bara vara förtvivlad. Hon skriker ungefär pa samma sätt som de mödrar till mördade palestinier som da och da visas upp pa nyhetsprogrammen brukar göra.

Sen har vi en snubbe i Ryd som har langt har och stort skägg, kan vara i 30-arsaldern kanske. Han bär oftast bla jacka och är oftast allmänt arg och aggressiv. Denna man bör man akta sig för eftersom jag har flera bekanta som blivit förföljda av honom, en rakade tyvärr rätt illa ut. Han bor nära Björnkärrsskolan tror jag.

Sen undrar jag om nagon vet varför kvinnan som verkar leva i en ständig möhippa alltid bär med sig en liten vattenkanna?
---------------------------
framtand
Linköping:
Kan fylla på med en riktig sköning i Linköping; "Fina-Mannen" är en livsnjutare av sällan skådat slag. Spatserar ständigt omkring med gigantiska steg och ett matchande leende. Naturligtvis i finkostymen på ett sådär gammeldags gentlemannavis och hälsar alltid artigt på damerna han möter. Ska tydligen va lite alkis och rätt så fel, det är lite otäckt eftersom han ser mer normal ut än majoriteten av befolkningen. Får alltid känslan av att det kan knäppa till för vem som helst när jag ser honom. :unsure:
-------------------------------
Raoul
(om handsken)

Hörde också rykten att han skulle vara död, sedan var det en linkanvän som sett honom vid genomresa i Mjölby (av alla ställen).
-------------------------
Läs alla inlägg på:
http://www.flashback.info/archive/index.php/t-170947.html


Hittade även lite på:
http://wibjorn.webblogg.se/070805163916_gatuprofeter_och_original_i_stoc.html
Postat av: ce
Handsken!

Tyvärr tror jag han dött, men alla Linköpingsbor minns säkert vem han var - var man än såg honom så gick han alltid omkring med skumma handskar på sig, ibland grova arbetshandskar, ibland gummihandskar.
---------------------------
#1 - - ashpash:

Hej! jag googlade lite förstrött på handskegubben (som jag och mina små kompisar kallade honom, men jag har förstått att dom flesta andra hade gett honom namnet "handsken" eller "handskmannen") när jag kom in på din blogg, och började läsa lite.
Vill bara informera om att det faktiskt är väldigt synd om mannen som folk i linköping kallar för "talibanen". Min kusin som hade ett prat med honom fick reda på att han han är helt ensam här i sverige, och förlorade sin familj i sitt hemland innan han flydde hit. Det som gör det hela ännu sorgligare är folks öppna kommentarer om hur "läskig" han är (enligt mig är han helt harmlös) när de går förbi honom. Vart fasen tog folks hyfs vägen, han gör ju verkligen ingenting.

#2 - - Carola Nielsen:

Det var då fan vad mycket skit det snackas om sk.orginal på den här sidan.Skaffa ett eget liv istället,var inte så tvärsäkra i era "sanningar" om andra.

Fy sjutton,hoppas inte nån av er arbetar inom vården eller rättsystemet.Farligt med människor som tror dom sitter inne med alla sanningar.

Tänk på integriteten och låt var och en få vara den unika människa den är.

#3 - - Tobi:

Carola: Och vad vet du om mig och Handsken? Vet du att han under flera års tid dagligen kom förbi den korvvagn jag hade då och fick korv? Vet du att jag har hjälpt hans mamma med en mängd vardagssaker, som att ta Christer till frisören? Etc, etc. Nä, det gör du förmodligen, inte utan du uttalar dig precis så kategoriskt och fördomsfullt som dom du anklagar. Snacka om att kasta sten i glashus.

#4 - - Anonym:

Handsken lever!

#5 - - OF:

Ni har glömt en "klassiker": Tummen Hjort. Världens värsta boffare, helt väck i pallet. Syntes jämnt förr i tiden. Angående de andra: Handsken är jag säker på är avliden. Den välklädda kallar vi "Fina gubben", still going strong! Cyklande mannen med fågelläten kallades Jojo. Talibanen började gapa på mig en gång å rycka i en bil, han känns lite osäker...

#6 - - Handsken:

lever i alla högsta grad. Bor på gruppboende i Åleryd efter hans mors bortgång.

#7 - - anneli:

Prinsessan har jag sett i alla år, alltid med samma prinsesskrona, så det är inget nytt. Uffe bor fortfarande kvar i Ryd..och han är som han är för att han föddes med navelsträngen runt halsen. Han är rätt snäll men lite jobbig ;) Handskmannen har jag nog inte haft äran att träffa på dock ;))

#8 - - Kalle13:

OF>> Tummen Hjort. han hade många vänner va?

#9 - - meh:

"Fina gubben" heter Arne och är schizofren om jag minns rätt! Tror även han har/har haft ngn slags titel (adel/hertig dyl.) och därigenom har råd att leva sol- o vårlivet.



Talibanen blir VILD om man kallar honom talibanen, vilket en vän till mej fick erfara..

Har hört att hela hans familj dog i valfritt krig men detta kan vara en taliban-i-pizzan historia. Skulle iofs förklara hans undvikande beteende (ja har dock fått ett hej ur honom vid ett tillfälle, inne på pizzeria marcus)



Att ingen nämnt Silverrygg förvånar mej. Albanen kör svarttaxi från stora torget. Karln har alltid 2 maffiga köksknivar i sitt skruttiga åk (en i dörren och en under sätet xD), utifall ngt fä vägrar betala. Dock är han sjukt trevlig o tar emot hasch som betalning om man tjatar lite. Hade hans nr när ja bodde i lkpg, kunde få skjuts vilken tid som helst på dygnet, 100 spänn inom stan!

#10 - - Robert:

Hej!

Jag jobbar som pressfotograf på Jönköpings-Posten. Jag har tagit ett väldigt bra porträtt på den man som ni kallar "Talibanen" i Linköping. Är det någon som vet vad han heter egentligen? Jag tänker skicka in bilden till tävlingen, för pressfotografer, Årets bild om jag får tag på hans riktiga namn. Snälla, kan någon hjälpa mig med detta.

#11 - - Anonym:

Cyrus Caspiani

#12 - - Rogga:

Hej!
Jag kan tala om att handsken lever i allra högsta grad. Då han med en vårdare brukar fika på Biltema på söndagsförmiddagarna.
/Rogga

Till top