Tv-krönika 27/5

TV / Permalink / 3
En tydlig trend de senaste åren inom svensk television är att den breda helgunderhållningen nästan helt försvunnit.
Förutom Melodifestivalen, som istället drabbats av elefantiasis, är det få program i helgtablåerna som idag fungerar som samlande familjemys i soffan med tacos på bordet och chips i skålarna. Bingolotto har flyttat till söndagarna och några breda storsatsningar som forna tiders ”Razzel” och ”Nöjesmassakern” förekommer inte längre.
Istället satsar tv-kanalerna nästan uteslutande på film. Tittar man på de fem största svenska kanalerna ser man att de under denna fredag och lördag visar hela 27 filmer. Förra helgen var antalet 23, och de flesta visas under bästa tv-tiden mellan 20 och 01.
Visserligen befinner vi oss nu i slutet av tv-säsongen när kanalerna redan börjat att så smått gå på semester, exempelvis hade ”Så ska det låta” säsongsavslutning förra helgen, men kanalernas helgsatsning på film är en trend som går långt tillbaka.
Jag har inget emot bra film, ikväll visas bland annat ”Traffic” och ”Jalla! Jalla!”, men jag kan reta mig på fantasilösheten och enkelspårigheten. Varför inte sända ett stort humorprogram eller en klassisk pratshow? Numera känns helgernas tv-tablåer som att man inte ansträngt sig det minsta.
OJÄMNT MEN GANSKA BRA: Lilla Vi (tar stor plats) (TV4)
IN MED: Lill-Babs
UT MED: Elin Ek
SLÅSS SNYGGAST PÅ FILM: Steven Seagal
Till top