Ny skiva - Mattias Alkberg BD

På skiva / Permalink / 2
Ny skiva - Mattias Alkberg BD

 Betyg: 4
 Mattias Alkberg BD

”Ditt hjärta är en stjärna”

A West Side Fabrication

Sommaren 1999 förutspådde jag i en tidningsartikel att punken, baserat på musikhistoriens cykler, skulle göra en storstilad comeback 2005. Det var en kvalificerad gissning som visat sig stämma rätt bra.

Svensk punk, och särskilt den som sjungs på just svenska, har alltför länge varit ängslig och nostalgisk. Återföreningar av band som Strebers och Asta Kask har fungerat som tillfälliga defibrillatorchocker, men faktum är att svenskspråkig punk varit i det närmaste kliniskt död sedan senaste vågen med Dia Psalma och De lyckliga kompisarna för över ett decennium sedan.

Men nu verkar en ny punkvåg vara på gång. En punk som står fri från Birdnest Records, Ebba Grön, Johan Johansson, Troublemakers och hämmande nostalgi.

Mattias Alkberg BD:s debutskiva ”Tunaskolan” från 2004 känns som något av ett startskott för den nya punkvågen. 2005 kom uppföljaren ”Jag ska bli en bättre vän”, och samma år bildades även det gotländska bandet Pascal som rörde sig i samma musikaliska trakter. I januari i år kom deras skramliga debut ”Förbi fabriken”. I samma veva släppte även Hets sin första platta med punk som osade dammigt garage.

Enda bristen i resonemanget är väl att Mattias Alkberg BD på sitt tredje album i mångt och mycket lämnat det värsta stöket och blivit mjukare och poppigare.

I exempelvis ”Här är ditt liv” och ”Kom kom” skränas det på i gammal god stil, men på flera ställen överraskar Luleåbandet med att slänga in saxofon, flöjt och pianoballader. Musiken har fått en mer akustisk ljudbild och rundare i kanterna.

Mattias Alkberg har en knarrig röst som tar viss tid att tränga genom. Ge det ett ärligt försök, för texterna är välskrivna. Eller också nöjer ni er med att digga de sköna popmelodierna, plattan har starka låtar rakt igenom.

Till top