Ny skiva - Nisse Hellberg

Ny skiva - Nisse Hellberg

Betyg: 3

 Nisse Hellberg

”Snackbar blues”

Bonnier Amigo


Det finns ett gäng fina stunder på Wilmer X-sångaren Nisse Hellbergs tredje soloplatta. Som vanligt ligger den musikaliska fokusen ett halvsekel tillbaka i tiden. Det är blues, klassisk rock och amerikansk söder som gäller. Hellbergs band är en enkel kvartett med ståbas i centrum, som skapar en okrånglig och kompakt ljudbild.

Han gör rockabilly-versioner av klassikerna ”Trettifyran” och ”Lyckliga gatan” och åtminstone den senare känns intressant och svängig. Jag gillar även den svettigt bluestunga ”Det kokar ner till ren blues” och den dystra popen i ”En man för varje öppet hak”. Men allra bäst är ”Vår egen stad”, en 60-talsjazzig låt med trumvispar som i Monica Zetterlunds famn förmodligen skulle blivit en svensk ”evergreen”.

Plattan har dock lite för många låtar som bara är traditionella blueslåtar utan att direkt tillföra något, som exempelvis ”Kärlekens express”, ”Grön december” och ”Blues häll dig undan från mitt hus”.

”Snackbar blues” är vassare än jämngråa ”Xtrem” från 2001, men når inte riktigt upp till Hellbergs första soloskiva ”Röster från södern” från 1994.

Trackback
RSS 2.0