Tvkrönika tisdag 3/10

När rätt blir fel 

Hur kan nånting så rätt bli så fel  - för att parafrasera nyligen insomnade popgruppen Le Sport.

Måndagarna bjuder på två program som borde vara gjutna succéer men som misslyckas gång på gång. Nya ”Filmkrönikan” har redan fått kritik och den är befogad. Programledaren Helena von Zweigbergk pratar själv mer om filmerna än hon tillåter sina recensenter att göra.

Häromveckan gav Zweigbergk gästen Eva Röse den obegripliga titeln ”Sveriges stora kvinnliga actionstjärna” (?), igår pratade hon sönder Pernilla August i ett försök att få henne att såga Penelope Cruz. Hur det av ett så intressant och tv-mässigt ämne som film kan bli ett så tråkigt program är en gåta.

Samma sak kan sägas om reseprogrammen När & fjärran och Packat & klart (som har säsongspremiär i morgon). Även här har man ett ämne – resor - som i teorin inte går att misslyckas att göra bra tv av. När man måste använda kändisar för att locka tittare till ett program om spännande resmål är något fel i grunden. Igår var det Paolo Roberto som fick åka till fjällen. ”Charmkillen” Vigor Sörman menade att Argentina är världens billigaste land eftersom man kan klara sig på 500 kronor om dagen. Det gör jag hemma också, och då äter jag mer än EN gång per dag.

Var är det kritiska granskandet, var är passionen och var är ambitionerna? Lägg ner reseprogrammen - och tillbaka med Orvar i ”Filmkrönikan”.

 

BRA IGÅR: ”Musikministeriet”, ”Kvarteret Skatan” (repris), att ”Miljonärerna” läggs ner, ”100 höjdare”.

Trackback
RSS 2.0