Tv-krönika 13/9

TV / Permalink / 0
Svensk humor på topp 

”Kristallen” är ett halvfjantigt pris på många sätt. Kanske mest för att det inom varje kategori egentligen bara finns en potentiell vinnare. Att ”100 höjdare” tog hem humorklassen i förrgår kväll var fullt rättvist, även om jag knappast skulle kalla det ett humorprogram. ”Rallarsving” är det definitivt inte och om man med humor menar att det är roligt skulle inte heller ”Stockholm live” ha nominerats. Att inte en enda sit-com nominerats trots att det fullständiga namnet på kategorin lyder ”…inklusive sitcoms” är ett stort underbetyg. Men inte åt svensk humor, utan åt svensk tv och pris-nominerarna.

För det var länge sedan svensk humor mådde bättre än nu.

De senaste åren har det kommit fram en ny komikergeneration som sakta börjat hitta rätt. ”Hey Baberiba” är ojämna, men får till det ibland. Samma sak gäller ”Veckans nyheter” som dock känns något vassare. Filip & Fredrik har jag redan nämnt och nya ”Robins” är trots sina brister rätt charmigt.

Allra bäst är dock ”Kvarteret Skatan” som varit bra tidigare, men som med den nya säsongen ibland lyfter till rent Seinfeldska höjder. Det lär bli svårt att utse en vinnare nästa år.

Kanske skulle man ha gett humorpriset till Kristallen själv, det är ju det största skämtet av dem alla.

 

BÄST IGÅR: Göran Persson blev personlig och pratade förälskelse med Jan Guillou. Det kan han ha vunnit valet på.

Till top