Tv-krönika 20/9

TV / Permalink / 1
Kuppen i Thailand 

Säljer man ut statliga bolag och stoppar miljardvinsten i egna fickor kan man bli världens 14:e rikaste man även om man bor i förhållandevis fattiga Thailand.

Då har man till och med råd att åka till den påvra landsbygden i landets norra del och dela ut tusenlappar till folk mot att dom ska rösta på dig.

Det är det premiärminister Thaksin Shinawatra har gjort (plus en mängd andra korruptionsskandaler och kontroversiella politiska beslut) och det är därför vi i nyhetssändningarna igår kunde se stridsvagnar inta Bangkoks gator.

”Experterna” rabblade fakta som: ”17 statskupper sedan 1932” och ”senaste militärkuppen var 1992” så likartat att det verkade som om alla bläddrat i samma uppslagsverk för att ha nånting att säga i tv.

Vad man glömde nämna var att Thaksin, trots alla skandaler, också har åstadkommit en hel del bra saker för Thailand. Han har minskat fattigdomen, genomfört sociala reformer, kraftigt minskat Bangkoks trafikkaos och avgasproblem genom att bygga både Skytrain och tunnelbana, tagit i med hårdaste hårdhandskarna mot droghandel och organiserad brottslighet samt, kanske viktigast av allt, fått kontinuitet i det demokratiska styret. Han är faktiskt den första thailändske premiärminister som blivit omvald.

Men makt korrumperar – och det är det vi såg resultatet av i nyhetssändningarna igår.


IN MED: Golge Jacobsson, Gustav Pouladi & Wall Winther

VECKANS VÄRSTING: ”Älskling, vi dödar barnen” (Söndag, Kanal 5)

Till top