På skiva: Sällskapet

På skiva / Permalink / 2
P? skiva: S?llskapet

Betyg: 3

 

Sällskapet

"Sällskapet"

Universal

 

Det har tisslats och tasslats i månader om Thåströms nya hemliga projekt. Conny Nimmersjö från bob hund, Di Leva och ett gäng andra svenska artister har figurerat i ryktena men när skivan nu väl dyker upp blev det inte riktigt så spännande som det först verkade.

"Sällskapet" består av Thåström, den gamla Wilmer X-medlemmen Pelle Ossler och Thåströms gamla sidekick Niklas Hellberg, och så dyker Nina Ramsby upp och sjunger på en låt.

Musiken är dyster och svart som sot. Instrumentala låtar varvas med mer traditionella sånger med Thåström på sång. Precis som Thåströms och Osslers senare verk känns även denna platta som en tonsättning av Östeuropa. Musiken andas mörker, uppgivenhet, kemiska utsläpp och nedlagda fabriker.

I exempelvis "Spår överallt", där Thåström sjunger om sin tid i Amsterdam, och "Nordlicht", där han beskriver vägen till sin favoritkrog i San Paolo, hettar det till på allvar. Då kommer Thåström lika nära som han gjorde på senaste egna plattan "Skebokvarnsv. 209". Men lite för ofta får Osslers pseudo-djupa psykrock lite för stort utrymme. Kan han inte sluta att kokettera med sin ångest nu?

Tempot är genomgående lågt, med stillsamma pianoballader och mer experimentella instrumentalpartier. Hade det inte varit för det sistnämnda skulle skivan lätt kunnat passera som en Thåströmplatta, om än en svag sådan. Jag hade hoppats på mer av Sällskapet.

Till top