Tv-krönika (Corren 21/4)

TV / Permalink / 0
Rökning i rutan. 

Kläderna är ungefär desamma, frisyrerna ser ungefär likadana ut och vardagsproblemen verkar vara av ungefär samma typ som idag. Och utan att veta vågar jag nästan påstå att en mordutredning går till ungefär likadant idag som för 15 år sedan, förutom att man topsar misstänkta för DNA-analys idag.

Möjligen mejlas det inte så mycket, men det är inget man tänker på. Det tydligaste tecknet på att "Uppdrag: Mord" (varje vardagskväll runt 23.00 i Kanal 9) producerades 1993 är istället att det röks kontinuerligt. Hela tiden. Överallt. Utomhus, inomhus, i bilar och inne på kontor. Det finns knappt en scen, känns det som, där någon av mordutredarna inte har en cigarett i munnen. Pembleton, Bayliss, Munch, Crosetti, Howard, Felton och Kellerman - alla röker dom eller försöker lägga av.

Idag har vi rökförbud på krogar och i offentliga lokaler och "rökare" är bland de värre skällsord vi har, därför blir det så påtagligt med detta väldiga bolmande i rökrutan...förlåt, tv-rutan.

Men redan 1993 var rökning kraftigt omdebatterad. Några år tidigare hade organisationen Smokepeace med Rapports Bengt Öste i spetsen bildats för att föra rökarnas talan och propagera mot olika rökförbud. Hur kommer det sig att vi inte reagerade på det ständiga rökandet då, förra gången serien visades? För inte röktes det väl så ofantligt 1993 som det görs i "Uppdrag: Mord"?

Till top