Krogkrönika (16/12)

Tobi talar / Permalink / 0
Krogkrönika (16/12)

Klubbhoppa i Linköping! 

Pang, bom, krasch – så var plötsligt Linköping en klubbstad att räkna med. 

Det är ofta så med trender, att börjar någon så hakar snart flera på. Det senaste året har klubbarna poppat upp som svampar på krogen, och ändå känns det som att vi bara sett början.

I dessa nischade tidevarv av särintressen, specialisering och subkulturer är det inte så konstigt att klubblivet exploderat, idag vill man inte gå ut i allmänhet, man vill gå ut med likasinnade.

Därför ser vi idag så många klubbar födas.


För att inte röra ihop begreppet kanske det ska förklaras vad som menas med en klubb. Enkelt uttryckt kan man säga att en klubb är när en krog riktar vissa återkommande kvällar mot en speciell målgrupp. Oftast tar ägaren in folk utifrån som sköter om det praktiska, som DJ:s, marknadsföring, artister, smyckning av lokal och så vidare.

Musiken är det viktigaste. Vissa klubbar bokar artister, men mest handlar det om att spela smal och hårt nischad musik i högtalarna.


Några tidiga klubbar i Linköping var Tiny Arms, Singsang och Wheelout, som hakade på den klubbvåg som drabbade storstäderna vid mitten av 90-talet. Men stadens verkliga veteran är John Doe som i tio års tid har bokat alternativa band till Herrgårn.


Klubbar brukar vara kortlivade och brukar dessutom byta lokaler att husera i. Exempelvis har Spanky varit både på BarBQ, Platå och nu L´Orient. Det kan också vara svårt att skilja mellan exempelvis en klubb, en abonnerad kväll, ett soundsystem, en konsertarrangör och en vanlig krogkväll och därför kan det vara vanskligt att lista dom. Men här är åtminstone ett försök till lista på klubbar i Linköping för tillfället:


Socialen - indiepop på BarBQ

Bagdad Antisocial – hårdrock på L´Orient

Origin – goa och trance på L´Orient

Spanky – house på L´Orient
Inflight Entertainment – modpop på L´Orient
Nuclear Nation – synth på L´Orient
Fever – house på Nationernas Hus
You got soul – soul och disco på Nationernas Hus
John Doe – indiepop på Herrgårn
Atmosfär – indiepop på Platå
Prime Night – loungepop på Storan
Club Sessions – dansmusik på BK
Club Molly – indiepop på L´Orient
Club Casbah – indiepop på Atmosfär

Conscious – drum´n´bass på Nationernas Hus


Under året har även ett antal klubbar tagit paus eller försvunnit, exempelvis Club Royal på Platå, La Glisse på L ´Orient, Torsdagsklubben på BK samt Smile, Noll och Rebell på The Rock. Men det är också lite av grejen med en klubb – den ska brinna intensivt under en kort tid.


Hursomhelst motbevisar uppräkningen ovan alla surpellar som klagar på Linköping som klubbstad. För den som letar finns det bra klubbar i staden. Och tycker man att det saknas något är det bara att dra igång det själv, det är så det alltid har funkat.
Till top