På skiva - Orup

På skiva / Permalink / 0
På skiva - Orup

Betyg: 2

 
Orup

”Faktiskt”

Roxy Recordings

 
Orup har oförtjänt dåligt rykte bland ”musikkännare”, men samlingen ”Flickor förr & nu” är faktiskt ett måste i varje svensk skivsamling värd namnet.  Orup är väl den enda nutida låtskrivare som tål att jämföras med Jules Sylvain och Peter Himmelstrand när det gäller att leverera högklassiga schlagers till Svenska folket.

Men arvet från Ubangi och Intermezzo lyser hela tiden igenom, även om Orup är på sitt mest kommersiella humör har han ett ”alternativt” drag, som på debuten var mer än ett drag. För övrigt något Orup gör upp med i skojiga ”Indiedrottning”.

Det finns några andra ljusglimtar på ”Faktiskt”.  Singeln ”Måndag – fredag” är väl som helhet inte Orups största stund, men sticket mot slutet höjer hela låten ett snäpp. Parmiddagsdiskolåten -  ”Sjung halleluja (och prisa Gud)” svänger rätt skönt och ”Sibyllan” har rena Kinde-vibbarna och för tankarna till Lustans Lakejer-låten ”En natt som denna natt”. Skivans avgjort starkaste spår!

Resten av plattan känns däremot svagare, och när Orup inte levererar klockrena hits känns han ointressantare än de flesta. ”Ett regnigt regn” låter partyband på något högfjällshotell och ”Någon måste ha lagt nåt i min drink” väcker minnet av Joakim Hillson till liv igen (på mer än ett sätt).

Till top