Krogkrönika

Linköping - en sommarstad?
 
Uteserveringarna blir fler för varje år. Stångån börjar integreras med staden. Det anordnas konserter på Stångebrofältet. Håller Linköping äntligen på att bli en sommarstad?
 

Så länge jag kan minns har Linköpingsbor gnällt på vilken tråkig stad de bor i på sommaren. När industrisemestern har börjat har invånarna tagit sina husvagnar, bilar och båtar och flytt till sommarstugan, kusten, utomlands, festivaler, bilsemester?ja egentligen vart som helst bara man slipper vara kvar i den här gudsförgätna spökstaden.

 

Men de senaste åren har något hänt. Klagoropen är inte lika högljudda, bilköerna bort inte lika långa. I takt med att uteserveringarna ökat har Linköpingsborna börjat tala om sin hemvist i termer av "sommarstad". Det går att vara kvar hemma mellan juni och augusti utan att förgås av tristess.

 

I mitt tycke är det vissa krav som måste uppfyllas för att en stad ska kunna kalla sig sommarstad. Det ska finnas mycket uteserveringar, det ska finnas närhet till vatten och staden ska inte avfolkas under sommaren. Tvärtom ska det vara ett ställe dit man åker för att det anordnas konserter och andra evenemang.

 

Vad gäller uteserveringar står sig Linköping mycket bra. Utbudet av konserter är heller inte mycket att klaga på. I sommar kommer bland andra Per Gessle, Status Quo, Rix FM Festival, Eldkvarn och Rikard Wolff och gör stora utomhusspelningar. Men en riktig sommarstad lever inte bara upp vid enstaka arrangemang, utan bubblar och pulserar hela sommaren. Dit har fortfarande Linköping en bit kvar, även om mycket som sagt har gått framåt.

 

Bristen på kust eller stadsnära sjö är den största bristen, en riktig sommarstad kräver egentligen havsbris, måstjatter och saltstänk. Med båtfolk och badgäster kommer liv och rörelse.

Hittills har dessutom Stångån varit helt avskärmad från city trots att ån egentligen ligger ganska centralt. Men på den punkten börjar faktiskt något hända. De senaste åren nybyggnation kring Stångån har öppnat upp strandpromenaden och kanske ser vi början på ett mysigt krogstråk kring vårt kära vattendrag. Stångs PM, Scandic Hotell och den nybyggda bowlinghallen är tecken på detta. Det är bara konstigt att det inte har kommit tidigare.

 

Att Linköping inte är en kuststad innebär sannolikt att det aldrig kommer att bli en fullfjädrad sommarstad. Om en familj från, låt säga, Örebro ska sticka iväg en helg i juli är nog inte Linköping deras förstaval.

Men vad tusan, vi får väl bygga en kust då. Hur svårt kan det vara? Vi har ju redan byggt en sjö (Tinnis) och Sveriges längsta kanal.

 

Kommentarer
Postat av: Snökalven

Bowlinghall vid Stångån?

2007-07-05 @ 23:11:20
URL: http://snoqalf.blogg.se
Postat av: Tobi

Ja, öppnar i augusti. Bredvid Drottningbron.

2007-07-05 @ 23:25:54
URL: http://tobi.blogg.se
Postat av: Bill

Måstjatter så det räcker och blir över finns i mina krokar, dessutom har det nyligen anlagts en sandstrand med palmer vid Scandic.

2007-07-06 @ 12:34:10
URL: http://www.multipass.nu
Postat av: Andreas

Likköping förblir Likköping what so ever, det är folket det är fel på, tråkiga trista jävlar som trivs med att kliva omkring i sina egna fotspår år ut år in, att ändra på nåt det går inte för sig, nya saker är ju livsfarligt.......det är bra att fler och fler vaknar

2007-07-06 @ 14:37:02
Postat av: Mart

I Stockholms innerstad (Vasastan, city, Kungsholmen) stänger alla krogars uteserveringar kl 22.30. Tack så hjärtligt alla politiker!
Malmö är i mina ögon Sveriges bästa sommarstad. ALLA kategorier!
Och jag håller med om att Lkpg kommit ifatt en hel del
städer som förut kallats "sommarstäder", tex Halmstad, Åhus, Helsingborg.

2007-07-06 @ 15:02:08
URL: http://martinaph.blogspot.com
Postat av: Snökalven

Jäklar. Hårt!

2007-07-06 @ 16:38:58
URL: http://snoqalf.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0