På skiva: Space Age Baby Jane


Space Age Baby Jane

"Penthouse"

Starboy/ Playground

Betyg:3/5
 

Space Age Baby Janes förra skiva, "The Electric Love Parade" från 2002 var en uppvisning i elegans och fåfänga. Borlängesonen Anders Ljung överraskade genom att överge debutens högljudda glamrock för svart och smekande elektronisk pop. Fortfarande pampig och eskapistisk men mer sval i sin förförelse. En tiopoängare med enbart fantastiska låtar vad det hur som helst.

Nu överraskar han igen genom att gå tillbaka en smula mot debuten, överge elektroniken och hamna nånstans kring amerikansk västkustpop 1983 med mjuka pianon och rena gitarrtoner.

Skivans bästa låt, singeln "Whatever happen to Baby Jane" påminner exempelvis en del om Steve Millers gamla klassiker "Abracadabra".

När man vant sig vid det nya uttrycket (rösten och markörer i melodibyggandet känns fortfarande igen) går det även att uppskatta den nya Baby Jane.

Låtarna är inte lika starka som på föregångaren, ljudbilden inte lika dansant eller vackert följsam. Men androgyniteten, de stora drömmarna, fäblessen för drama och glam och svagheten för nattens lockelser är intakt. Och han är fortfarande en romantiker in i döden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0