Uller & Lollo bygger myten om sig själva

kultur / Permalink / 2
image953
Jimmy

image954
Lollo

Två av Linköpings mest kända kulturarbetare är Jimmy Uller och Lollo Asplund. De har en gång jobbat ihop i en reklamfilm från Tekniska Verken kallad "Sop-operan". Men det är inte därför de är lokalkändisar utan för att båda, på varsin kant och på olika sätt, så konsekvent och passionerat byggt myten om sig själva.

Jimmy är känd för att överdriva sin egen betydelse i olika kulturella sammanhang. Ett känt exempel är när han gick ut i media och sa att han spelade mot bland annat Nicole Kidman i Lars von Triers film "Dogville". I själva verket var han bara så kallad "bodydouble" åt Stellan Skarsgård.
Läs exempelvis Correns intervju här: http://archive.corren.se/archive/2002/3/23/1nlzyaklhv8nfyj.xml
Upphaussandet av sin egen prestation fick han såklart skit för och man trodde att han hade lärt sig läxan, men nej. I gårdagens Corren publicerades en intervju där Uller pratar om sin roll i kortfilmen "Punkspark", i förbifarten nämns även att Grebo-tjejen Karin Bjurström medverkar.
Snart visar det sig dock inte bara att filmen suger fet hästpung utan att Ullers insats begränsar sig till en kort scen i början och en kort scen i slutet. Sammanlagt yttrar han kanske 20 ord.
Och Karin Bjurström? Jo, hon hade den kvinnliga huvudrollen.

Lollo är känd för sin aldrig sinande fäbless för 60-talet och dess musik. Otaliga har de hyllningsartiklar varit där han hyllat sina gamla idoler, som Bob Dylan och The Beatles. Att sånt kunde pågå när han var Kultur- respektive Nöjeschef på Corren var en sak, då var det ju han som bestämde. Självkritik var helt enkelt inte hans grej.
Istället uppmärksammades varje fånigt jubileum som tänkas kunde. 30 år sedan den skivan släpptes, 40 år sedan den gruppen bildades, idag skulle den artisten fyllt 60...och så vidare.
Sen började Lollo arbeta på SON och alla drog en lättnadens suck. Äntligen skulle Correns nöjesbevakning handla om vad som pågår i LINKÖPING år 2007, inte vad som hände i England för 40 år sedan.
Trodde vi.
För i dagens Corren är han tillbaka. Och lyssna noga nu för det här är helt sjukt: Lollo Asplund har skrivit en artikelserie i TIO DELAR om "The summer of love" dvs SOMMAREN 1967. Först ut var en helsida om THE BEATLES.
Bonusinfo: Vad tror ni Lollo Asplund gjorde sommaren 1997? Jo, skrev en artikelserie i Corren för att uppmärksamma 30-årsjubileet av "The summer of love" 1967.
#1 - - Niklas:

Skrämmande...

#2 - - Jerry:

Huvvet på spiken, rakt av...

Till top