På skiva: Eldkvarn

På skiva / Permalink / 2
P? skiva: Eldkvarn

Betyg: 4/5

 Eldkvarn

"Svart blogg"

EMI

 

Det är omöjligt att inte imponeras av Plura och hans gubbar. På något sätt lyckas de alltid pumpa in ny energi och återuppfinna sig själva hela tiden. Nu har dom gjort det igen.

På eldkvarnsvartblogg.nu har man kunnat följa arbetet med den nya skivan, samt fått inblick i en hel del annat kring bandet. Plura berättar öppenhjärtligt om besök i hemstaden Norrköping, bilresor till Italien och förvånansvärt mycket om mat i olika former.

 

Från början var det tänkt att bloggen skulle sluta när skivan kom ut, men Plura tänker fortsätta skriva och även släppa den i bokform. Han har ju så mycket att berätta. Men det där vet ni ju redan om ni lyssnat på hans texter, Plura tillhör landets absolut bästa textförfattare och historieberättare. Och på tal om mat så ska det visst bli en kokbok också.

 

På "Svart blogg" handlar mycket om alkohol. Han "vill bli full för kärlekens skull", "dricker ur en flaska booze", "drack sexor gånger fem", dricker Dry Martini och är full med sin dotter. Men mitt i alla spritångor verkar Plura och bandet mer fokuserade än på länge.

 

Musiken är fantastisk. Öppningslåten är en typisk Eldkvarn-låt, fast draperad i stråkar och svängig som fan. "Fulla för kärlekens skull" fortsätter episkt och storslaget. "Mörkret knackar på min dörr" är en luftig pastej med disko-trummor och tjejkör.

Så fortsätter det plattan genom. Det låter inspirerat, piggt och modernt. Allra bäst är kärleksförklaringen till Bodil Malmsten (Blues för Bodil Malmsten), en bitterljuvt vacker betraktelse över livet, förlorade förälskelser och svunna tider.

 

Och vi som har en förtjusning för brodern Carlas popmelodier får här "Ett litet finger", en tjusig liten popsång som först både känns anspråkslös och stel men snart växer till en svängig saxofonbit. Och tror ni inte att även Carla nämner ordet sprit redan i första strofen.

 

Eldkvarn fattade eld 1878 - och Eldkvarn brinner än.

Till top