Lustans - allt jag nånsin trott på

På skiva / Permalink / 2
Vi fortsätter Lustans Lakejer-granskningen med Raffel i Rangoon och En popklassiker
image1236

En popklassiker

 

1993 och 1994 släpptes två samlingar med Lustans Lakejer och det kändes som det definitiva slutet. Snart visade det sig dock istället vara något av en nystart för bandet (som jag skrev om under "Åkersberga"-avsnittet).

"En popklassiker" (1994) är en ganska tråkigt utformad platta i en serie av "popklassiker" med svenska artister. Den är ful, innehåller ingen information och är inget "officiellt" Lustans-släpp. Man kan även diskutera urvalet av låtar.

När den släpptes ägde jag fortfarande inte "Sinnenas rike" vilket fick mig att jubla över låtarna "Brustna hjärtas patrull" och "Stjärna i rännstenen". Märkligt att man även plockat med den medelmåttiga singel-baksidan "Som ett rykte".

I övrigt är låtarna hämtade ganska jämnt fördelat på albumen, med sedvanlig övervikt mot "Uppdrag i Geneve".

Vill man ha en bred överblick över Lustans Lakejers gärning är "En popklassiker" en bra start, men det är inte den bästa samlingsskivan.

 

Bästa låtarna på En Popklassiker:

  1. Skuggan av ett tvivel
  2. Unga Moderna
  3. Brustna Hjärtans Patrull
  4. Stjärna i rännstenen
  5. Begärets dunkla mål 


image1237

Raffel i Rangoon
"Raffel i Rangoon" (1993) hade föregåtts av potpurri-remixen "Omöjligt Uppdrag" (producerad av Tommy Ekman/Douglas Carr). Det är en riktigt bra samling med förord av Per Hagman och intressanta låtkommentarer av Johan Kinde.

Urvalet av låtar är också spännande. Här finns bland annat den instrumentella "Vår man i Mockba" i polkatakt och med kosack-körer (b-sida på Stilla Nätter), Zarah-Leander/ Jules Sylvain-covern "Sång om syrsor" (b-sida på Diamanter) och en ny - och fantastisk- version av "Tusen och en natt". Allt engelskt saknas liksom bidrag från "Sinnenas rike".

 

Bäst på Raffel i Rangoon:

  1. Tusen och en natt
  2. Sång om syrsor
  3. Skuggan av ett tvivel
  4. Läppar tiger
  5. Män av skugga
Till top