Två skivor

På skiva / Permalink / 0

Album

3/10

 

Birgit: True stories I made up

Zip Records

 

Tittar på Birgits tredje album och har ingen aning om vad jag kan förvänta mig att höra på skivan. Birgit är holländska och mina erfarenheter av holländsk musik är ytterst begränsad. Samtidigt betonas att hon är kvartskinesiska och influerad av den kulturen och mina erfarenheter av kinesisk musik är ja, i princip obefintliga.

Digipak-konvolutet ger heller inga ledtrådar. På omslaget ser hon ut som Jill Johnson med lätt asiatiska drag. Vecklar man upp fodralet kommer först en bild som kunde ha varit tagen från schamporeklam och därefter poserar hon i strumpebandshållare som en pinuppa från 50-talet.

Inget av detta stämmer. Förutom några krystat inslängda andningsövningar finns inget kinesiskt. Inte heller spelar hon countrypop eller rockabilly från 50-talet. Snarare kan hennes musik kategoriseras som ytterst traditionell radiovänlig mainstreamrock av tråkigaste sort. Ibland långsamt och smörigt, ibland rockigt med elgitarrer. Dock alltid identitetslöst.



Album

Betyg: 4/10

  

Sara: Som en vind

Heptown Records

 

Jan Sigurd har väl aldrig varit en artist som intresserat mig nåt speciellt. Men ifjol släppte han åtminstone skivan "Hallå ja" ihop med Jalle från Wilmer X. Där fanns en låt som hette "Är du omskuren ännu Klas-Göran", som handlade om hur härligt det är att operera bort sin förhud.

Låtarna som han skrivit till debutanten Saras skiva är inte lika skojiga. Här handlar det om rätt traditionella pianoballader och standardjazz, både på engelska och svenska. Kanske försöker han att skapa en ny Monica Zetterlund (som han tidigare haft uppmärksammade samarbeten med).

Han lyckas inte.

Till top