Musikkrönika


Hårdrocken har blivit folkkär


Ännu en rocksommar är över, och i år var den kanske rockigare en nånsin. Eller snarare hårdrockigare än nånsin. En av kvällstidningarna kallade den för "Monstersommaren" och det har varit stora arenakonserter med bland andra KISS och Iron Maiden. Även på festivalerna är det hårdrocksbanden som varit de största dragplåstren. Hultsfred hade Rage against the machine och Linkin Park som headliners, Peace & Love satsade på The Cult, In Flames och The Hives och i Arvika bokade man in Slayer. Lägg till det renodlade hårdrocksfestivaler som Metaltown, nya Rockweekend, eventuellt också Where the Action Is och West Coast Riot - och så framförallt Sweden Rock Festival som numera är landets största festival.


I Cloetta Center har vi sett band som Deep Purple och Europe, inte för att bokaren är en gammal hårdrockare utan för att hårdrocken numera i princip är den enda musikstil som kan fylla en sådan jättearena. Hårdrocken har på senare år blivit folkkär och det märks på en mängd olika sätt.


För tio år sedan hade aldrig The Poodles varit med i "Allsång på Skansen", Lordi hade aldrig vunnit Eurovision Song Contest och Hammerfallsångaren Joacim Cans hade nog inte heller fått ha en egen kör i ett program som "Körslaget".

Idag har tidningarna reportage om "hårdrocksmodet" och de populäraste låtarna bland karaokesångare, coverband och Guitar Hero-fantaster är hårdrockslåtar.

Det är nog inte heller någon slump att när Robert Halford kom tillbaka till Judas Priest och släppte albumet "Angel of retributation" så blev det bandets största skivframgång med bland annat en 13:e plats på USA-listan och en 3:e plats på den svenska försäljningslistan.

Och medan svenska musiktidningar läggs ner en efter en så släpper metalblaskan Close Up sitt 103:e nummer och står starkare än nånsin.


Det är inte så länge sedan gruppnamnen W.A.S.P och KISS sades stå för "We Are Satans People" respektive "Knights In Satans Service" och det påstods att Judas Priest hade sublima självmordsuppmaningar som hördes om man spelade deras låtar baklänges.

Idag är Ozzy Osbourne en dokusåpa och Alice Cooper spelar golf med George W Bush. Hårdrocken har inte bara blivit rumsren utan till och med fullkomligt harmlös. De senaste som skrämdes lite var Marilyn Manson och Slipknot men 2008 har även de en publik som består av slipsnissar, småbarnsföräldrar och frikyrkomänniskor.


Så vilken är den "farliga" musiken idag? Eminem som är på gång med sin nya skiva? Nja. Norsk dödsmetal? Kom igen... Sexistisk amerikansk r´n´b? Knappast, va?

Vi verkar numera acceptera de gamla klassiska moralpaniksämnena sex, droger och satan. Med djävulens största list är att övertyga människan om att han inte finns. Idag hittar du honom i E.M.D, Basshunter och Björn Rosenström. Dessa artister ska du varna dina barn för.


Kommentarer
Postat av: FrAz

Håller med fullständigt när Nico McBrain numera spelar golf med Lasse Berghagen så är det EMD som får axla dävulens mantel.. hehe

Länge leve alla gubbhårdrockare och det är bara att hoppas att det snart dyker upp fler bra nya hårdrocksband. Gubbar som Dio och Rob H sjunger nog på sista versen, tyvärr....

2008-08-28 @ 20:59:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0