På skiva: Pelle Carlberg


Två olika recensioner jag skrivit på Pelle Carlbergs nya skiva.

Pelle Carlberg

"The Liliac Time"

Labrador


Efter några vassa plattor med mespopbandet Edson och därefter två bitvis strålande soloskivor är Pelle Carlberg en personlig favorit. Han har ett välutvecklat sinne för snygga popmelodier och en finurlig humor i sina välformulerade och intelligenta texter. Jag gillar även hans mjuka, vrålbrittiska sång och den tweedklädda internat-känsla han förmedlar.

Där han på förra plattan satsade på en pampig ljudbild i en låt som "Pamplona" är första intrycket här att produktionen känns mer sparsmakad och inte lika stram som tidigare. I övrigt håller han fast vid samma uttryck som tidigare vilket uppskattas av oss som gungar med till hans varsamma melodier, spröda röst och bleka pop. Att han dessutom döper öppningslåten till "1983 (Pelle & Sebastian)" är ett sånt där internskämt som landets indiepopare fnissar åt.

Carlberg levererar flera riktigt fina popsånger, men har också några spår som inte känns särskilt spännande. Fansen kan dock känna sig lugna, Carlberg fortsätter att leverera.


3/5
----------------------------------------------------------------------------------

Album

6/10

  

Pelle Carlberg

"The Liliac Time"

Labrador


Det sista tidningen Sound Affects gjorde innan man la ner var att utse Edson till landets bästa osignade band. Helt rätt, för gruppen spelade charmant mjukindiepop med wimpkänsla och vrålstarka melodier. Och så hade man dessutom Pelle Carlbergs väna sång som specialammunition att avväpna eventuella belackare med.

Så småningom lade Edson ner verksamheten, men Pelle Carlberg fortsatte på egen hand. "The Liliac Time" är hans tredje soloskiva i en jämnstark serie.

Egentligen har inte så mycket förändrats sedan Edson-tiden. Fortfarande är Carlberg klädd i tweedkostym, längtar efter internatskolor och överdoserar på allt som är brittiskt.

Tidigare har han visat sin humor (som jag tror har gått många förbi) genom att bland annat hämnas på recensenten Malena Rydell med låten "Go to hell, Miss Rydell" och levererat klockrena sångrader som "If I ever get happy my songs would start to suck, but If I ever get happy I wont give a fuck" som han sjöng i "I just called to say I love you". Här tycker åtminstone jag att det är lite småroligt att han döper öppningsspåret till "1983 (Pelle & Sebastian) och sjunger om "Oldsbergs tv-quiz".

Mycket på "The Liliac Time" är bra, annat känns lite halvsegt, men som helhet är det ännu en i raden av charmiga popskivor signerade av Pelle Carlberg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0