Krogkrönika (Nolltretton, december)

Fest & sånt / Permalink / 0

Varma vinterdrinkar


Kall pilsner eller en grogg fylld med isbitar på vintern? Nej, tack! När man kommer in från kylan vill man ha något varmt i kroppen. Något som får upp blodcirkulationen och får kinderna att blossa igen.


Restaurangernas drycker är av tradition kylda. Ölen ska vara kylskåpskall, vitt vin serveras svalt och i drinkar och groggar guppar isbitarna mot varandra.

Det är faktiskt svårare än man tror att få tag på något varmt att dricka på krogen. Utbudet är ganska risigt, åtminstone om man inte gillar kaffe.


För olika kaffedrinkar finns det rätt många av. Irish Coffee är kanske den mest kända, men även drinkar som Kaffe Karlsson, Café Normandie och French Coffe är hyfsat etablerade. De flesta kaffedrinkar är ganska likartade, de innehåller varmt kaffe, vispgrädde och nån form av sprit - ofta Cointreau, Calvados eller Cognac.

Min personliga favorit efter en heldag ute i kylan är att hälla 4 cl whiskey i ett ölglas och sen fylla på med varmt kaffe. Då är man snart med i matchen igen.


För den som inte tycker om kaffe blir det svårare att hitta något som värmer de frusna lederna. De flesta bartendrar kan enkelt fixa ihop nån form av spetsad chokladdryck, och så här i juletider brukar det inte heller vara några problem att beställa varm glögg. Men oftast har man bara en enda glöggsort, och besläktade drycker som exempelvis Glühwein och varmt rödvinsbål brukar vara svårt att beställa.

Egg Nog och olika sorters Toddy är populärt utomlands men i Sverige finns inte riktigt den dryckeskulturen. Möjligtvis kan vi ta oss lite varm punsch, åtminstone om det är torsdag och det serveras ärtsoppa till.


På Systembolagets hemsida hittar jag dock flera exempel som visar att det går att göra spännande varma drinkar om man bara anstränger sig lite. Dessa ser jag gärna på krogen i vinter:


Nyponmums

Amaretto, varm nyponsoppa, vispad grädde


Lingonlycka

Varm lingondricka, calvados, kanelstång, kryddnejlikor, pressad citron, farinsocker


Het cider

Varm äppelcider, calvados, saffranshonung


Varm Sambucus

Koka upp outspädd fläderblomssaft, enbär och timjan. Sila bort krydorna. Tillsätt torrt vitt vin och gin och värm utan att det kokar.

Till top