På skiva: Eldkvarn (Nolltretton, december)

På skiva / Permalink / 0

Eldkvarn

"Hunger Hotell"

EMI

 

Det är nästan osannolikt vilken hög kvalitet Eldkvarn har levererat på skiva efter skiva i decennium efter decennium. Och här är en utmärkt platta till.

Eldkvarn har ju för vana att ge ut jämnstarka skivor i en strid ström för att emellanåt blixtra till med några mästerverk. Och under de senaste åren verkar Plura befunnit sig i ett sällsynt kreativt stim med de två vrålstarka föregångarna "Atlantis" och "Svart blogg", sitt bloggande och ett gäng böcker.

Förra skivan "Svart blogg" håller jag som en av gruppens starkaste plattor nånsin, inte minst tack vare de fantastiska "Blues för Bodil Malmsten" och "Fulla för kärlekens skull". Nya plattan känns mindre episk och Plura har sagt att producent Haapalainen denna gång tvingat honom att skriva kortare, snärtigare låtar. Till viss del har den ambitionen lyckats men det låter fortfarande omisskännligt Eldkvarn.

Riktigt når man inte upp till förra plattan men även "Hunger Hotell" har många ruggigt bra låtar, som titelspåret, den vackra "Bröllopssång" (som kommer två gånger), den rappa "Änglarna är här" och så förstås det traditionella Carla-bidraget.

 

4/5

Till top