Tv-krönika (ÖC, 29/11)

TV / Permalink / 0

Svenskar i pratshower

En av fördelarna med mitt playboy-liv är att jag kan börja varje dag med frukost till reprisen av "Jay Leno". Pratshowen, som nu är inne på sista säsongen med Leno som programledare, visas varje vardagskväll runt midnatt på Kanal 9 och går i repris vid 11 dagen efter.

Igår låg jag i morgonrocken i soffan och såg hur Leno knackade dörr i ett hyreshus och fick de boende att parodiera kända musikvideos. Bakom en dörr stötte han på ett svenskt filmteam och i vanliga fall hade man nog höjt på ögonbrynen, men när det gäller amerikanska talkshower känns det som att svenskar förekommer i vart och vartannat program.

Häromdagen medverkade exempelvis The Hives i Jimmy Kimmels pratshow. Andra svenska band som då och då dyker upp är Shout Out Louds, Dungen och The Soundtrack of Our Lives. Man märker också i inledningsmonologerna hos såväl David Letterman, Jay Leno och Conan O´Brian att de har en märklig fäbless för Sverige. Skämt kring IKEA, ABBA och vår "frigjorda sexualitet" är väldigt överrepresenterade.

För att vara "landet lagom" verkar vi ha ganska mycket personlighet och originalitet ändå.

 

LENOS TRE BÄSTA INSLAG: "Rubrikerna", "Mannen på gatan" och "Fråga tanten med fruktkakan".

Till top