Krogkronika

Dricks på det som dricks och äts?


Ge dricks eller inte? Frågan är gammal som gatan. Officiellt har vi inte dricks i Sverige, men man vill ju inte verka snål...


Hela konceptet med dricks är egentligen vansinnigt. Varför ska man betala någon extra för att de sköter sitt jobb? Och varför gäller det bara restaurangpersonal? Tanken med dricks nedvärderar ju hela yrkeskåren.

Krogpersonalens fackförbund HRF (Hotell- och restaurangfacket) håller med. Dricks är bara ett sätt att hålla nere lönerna. Skippa dricksen och betala riktiga löner som det går att leva på istället.


Ändå håller många restauranggäster det sjuka systemet vid liv, ivrigt påhejade av krögarna. Att man vid en fullproppad bardisk en lördagskväll struntar i den där enkronan som ofta blir över vid köpet av en stor stark är en sak, som kroggäst är det ofta inte värt besväret att stå och trängas för att få tillbaka en simpel enkrona.

Vid middagar är det vanligt att man avrundar uppåt. Oftast handlar det inte om några större summor, och oftast inte de 15 % som är standard i exempelvis USA, utan när man får tillbaka växeln rafsar man helt enkelt åt sig de större sedlarna och lämnar mynten och kanske någon tjuga.


Man vill ju inte verka snål. Klart att man ska ge dricks. Det känns lite mer kontinentalt.

Men grejen är ju att vi redan ger dricks, den är officiellt inbakad i priset.

Tidigare när man gick på krogen tillkom en serveringsavgift på 12,72 procent. Efter moms återstod det nästan 9 procent som tillföll personalen. 1993 infördes ett nytt system som innebar att serveringsavgift och skatt inkluderades i menypriserna, som också höjdes med motsvarande storlek.


Så den som tror att ge dricks är att förbarma sig över den stackars restaurangpersonalen ska veta att dricksen redan är betald, dessutom vit, skattad och pensionsgrundande - till skillnad från de mynt som klirrar till i den där hinken som brukar hänga vid bardisken.


Det bästa sättet att höja restaurangpersonalens löner är alltså inte att fylla i en extra summa på raden "dricks" eller "extra" när du betalar med kontokort, i själva verket motverkar det i långa loppet sitt syfte. Det du kan göra är istället att gå ut och äta ofta, en levande krogkultur är det bästa sättet att få upp de låga lönerna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0