Intervju med Quireboys

kultur / Permalink / 2

Quireboys

- rockhjältarna är tillbaka


De dök upp 1990 som ett mellanting mellan Rolling Stones och Guns ´n Roses. Debutskivan "A bit of what you fancy" hyllades och tog det brittiska bandet till toppen. Det blev en platta till innan bandet försvann lika fort som de kommit. Nu är Quireboys tillbaka.


Innan spelningen på Black Horn får jag en pratstund med sångaren Spike. Han har blivit lite äldre men annars är det mesta sig likt sedan glansåren - bandanan, kajalen runt ögonen, de tjusiga kläderna och den hesa rock´n´rollrösten.

Quireboys håller på att avsluta den Europaturné de gjort tillsammans med svenska Diamond Dogs och Dan Baird (sångaren i Georgia Satellites). Denna kväll är det Norrköping som ska få höra svängig, klassisk rock´n´roll och i bakfickan har bandet ett splitternytt album.


- Den nya skivan heter "Homewreckers & Heartbeakers". Det är den bästa skivan vi har gjort. Vi började för ungefär ett år sedan med att repa 16 låtar i ungefär två veckor. Sen la vi på blås och kör och annat, och jag är väldigt stolt över albumet.


Vem av dem är du: "the homewrecker" eller "the heartbreaker"?

- Äääh...det är bara ett coolt namn.


Hur är det att vara tillbaka i matchen?

- Det är fantastiskt. Alla ställen vi har spelat på hittills har vi sålt ut. 


Vad gjorde du under åren när ni var borta?

- Jag bodde i Los Angeles och fick en son. Men du vet...vi brände ut oss ganska mycket där under fem, sex år.


Gjorde du nån musik under tiden?

Jodå, jag turnerade mycket i USA och gjorde soloalbum och spelade ihop med en massa folk i Los Angeles. Sen bestämde vi oss för att återförenas och fick ett nytt skivbolagskontrakt.


Min kompis såg er på Sweden Rock Festival förra sommaren och sa att det var en bra spelning...

- Ja, det var great. Och vet du vad som förvånade mig? Att det var så många ungdomar i publiken! Jag tror det beror på Internet. Idag finns det inte så många band kvar som spelar som oss, vi försöker att hålla rock´n´rollen levande.

  

Vilken del av sex, drugs and rock´n´roll är den bästa?

- Definitivt rock´n´roll.


Vart bor du nu?

- Jag bor i "the midlands", så jag är tillbaka i England.


Vad tycker du om dagens engelska musik?

- Det är totalt ovanför mitt huvud. Jag låg på hotellrummet häromnatten och tittade på MTV och fattade ingenting av det. Jag gillar treackordssånger.


Lyssnar du fortfarande på de gamla banden, som Rolling Stones?

- Terry Reid, det är min hjälte. Jag brukade faktiskt spela ihop med honom runt -93.


Ni anses vara ett väldigt välklätt band. Hur viktiga är kläderna?

- Ha ha, vi har burit samma kläder i åratal. Det viktiga är att man känner sig bekväm. Jag gillar stilen med väst och kavaj, och det börjar visst bli modernt igen


Var köper du dina bandanas?

- Åh ...överallt. Den jag har på mig nu köpte jag i New York, tror jag. Jag har en kartong full med dem, på grund av alla fans brukar jag ge bort en massa.


En stund senare står Spike på Black Horns scen och fyrar av klassiska partyhöjare som "7 ó clock" och "Sex party". Den svarta bandana han hade på sig under intervjun är bytt mot en röd och fyra nya låtar spelas, bland annat den nya hitten "Mona Lisa smiled".

I höst, när publiken lyssnat in sig mer på nya skivan, kommer bandet tillbaka till Sverige för flera spelningar.

#1 - - angelica:

'Har du nån sommarstuga?'

#2 - - Tobi:

Glömde den...

Till top