Musikkrönika

Tobi talar / Permalink / 0

Festivalkartan ritas om


Först kom rockfestivalerna och slog ut folkparkerna. Sen kom stadsfestivalerna och fyllde landets städer med drakbåtar, delfinrace och öltält i några år innan även de började tacka för sig. De senaste åren har en ny sorts rockfestivaler börjat ta allt större plats - nischade festivaler som ligger inne i städerna.


Sättet på hur vi lyssnar på rockmusik under sommaren ändrar sig ständigt och för tillfället händer det väldigt mycket på festivalfronten. Emmaboda lade ner och återuppstod, Hultsfred gjorde brakförlust och stadsfestivalen Peace & Love blir hetare för varje år.

De turnerande festivalpaketen står och tvekar om hur man ska göra. Kalasturnén och Rocktåget verkar ha gjort sitt och fjolårets Parksommar blev ett fiasko. Where the Action Is kör på men har förvandlats från turné till endagarsfestival vid Universitetet i Stockholm.


Och just kortare festivaler i storstäderna har varit de senaste årens stora grej i festivalsverige.

Kreddiga Accelerator hade turnerat runt i flera år men bestämde sig i fjol för att bli en stationär festival. I år kör man på Münchenbryggeriet i Stockholm den 24-25 juni.


Way Out West som dök upp i fjol i Göteborg tillhör också de trendigare festivalerna och blandar stora utomhuskonserter med mindre klubbspelningar inne i stan. Datumet är 8-9 augusti.

Det talades länge om en "Way Out East" i Stockholm i år, men det är alltså den som slutligen landade i "Where the Action is".


I Göteborg anordnas också hårdrocksfestivalen Metaltown, och i år utökas den till två dagar och äger rum den 27-28 juni. Dessförinnan arrangeras punkpoppiga West Coast Riot den 25-26 juni på samma plats och tar över lite av Pier Pressures roll som i år gör uppehåll för att möjligen återkomma nästa år.


Att de här nya, stora festivalerna dyker upp i storstäderna är ingen slump. De riktar sig till en trendig storstadspublik, som dessutom är lite bekväm och vill gå hem och duscha på natten. De ska inte heller hålla på för länge, en eller max två dagar är vad storstadsborna anses kunna klara när det gäller festande.

Och det är därför jag tror att Hultsfredsfestivalen kommer att leva kvar länge än. Där lägger man inte ner på grund av att det blir en svacka ett år. Till skillnad mot de nya festivalerna som arrangeras av stora företag som Live Nation och Luger finns det ett genuint engagemang i orter som Arvika, Emmaboda och Hultsfred.

Dessutom finns det en stor grupp människor som absolut INTE vill gå hem och sova i sin egen säng om natten. De traditionella rockfestivalerna är tredagars FF-fester då en stor del av grejen är just att festa och leva fan i dagarna tre. Det hör till att man ska bli skitig och sliten. Kommer man hem pigg och fräsch från en rockfestival kan den inte ha varit mycket att ha.

Det är just den grejen som gör att jag nästa år firar mitt 20-årsjubileum på Hultsfredsfestivalen.

Till top