På skiva: Madonna

På skiva / Permalink / 1

Madonna

"Hard Candy"

Warner

 

Det sägs ofta om Madonna att hennes "staying power" (förmågan att hela tiden hålla sig aktuell och spännande) beror på att hon snappar upp nya musiktrender hyfsat tidigt och gör dom folkliga.

En fara i att ligga i bakvattnet och fånga upp det som andra släpper ifrån sig, för att sedan omforma det till något eget, är att om man inte är på alerten och gör det i exakt rätt tid så blir man istället för hipp bara hopplöst fel.

 

Madonna ligger farlig nära det senare på "Hard Candy". I exempelvis öppningsspåret "Candy Shop" lägger man på de typiska 80-talssyntharna. Det är ett grepp som är lite märkligt att man inte hakar på mera. Nu när 80-talet är så inne som det går hade det varit naturligt att Madonna, som kanske mer än någon annan världsartist symboliserar just det decenniet, hade kommit in och visat alla posörer och plagiatörer hur sådan musik egentligen ska låta.

 

Istället verkar stjärnan lite ängslig vart hon ska. Nämnda 80-tal blandas med technoljud från 90-talet, r´n´b-influenser från 00-talet och lite klassisk Madonna. Hon vinglar fram och tillbaka men klarar sig precis från att falla. Det hade behövts så lite till för att denna platta hade börjat lukta surt.

 

Men det finns även några riktiga bomber här. Singeln "4 minutes" som gör ihop med Justin Timberlake och Timbaland svänger riktigt skönt med coola basfigurer och snyggt syntetblås som bygger upp en refräng Michael Jackson skulle döda för.

I den braiga "She´s not me" återanknyter hon lite till sin tidigare dansstil och jag gillar även den soft elektroniska "Incredible".

 

Och även om produktionen spretar en hel del så är den jäkligt snyggt utförd. Det pressas in så mycket tuffa detaljer och ljud i låtarna att det är ett riktigt nöje att lyssna, man upptäcker nya saker hela tiden. Det är andningsljud, klocktickande, stön, blippsynthar, visselpipor, handklapp, spansk gitarr och en massa annat.

 

Säga vad man vill om Madonna, men hon är aldrig ointressant.

 

3/5

Till top