Krogkrönika


Behövs den elake kocken i Linköping?


Vad skulle stjärnkocken Gordon Ramsay anmärka på hos Linköpings krogar? Som helhet skulle han nog vara hyfsat nöjd.


Ni har säkert sett honom i tv-programmet "Den elake kocken", där han har i uppdrag att få krogar på dekis på fötter igen.

I ett avsnitt berättade Ramsay att 2/3 av de restauranger som öppnar i Storbritannien har kursat eller bytt ägare redan inom ett år. Det låter som en otroligt hög siffra, men så är ju inte heller det brittiska köket känt för sina kulinariska höjder.

Tittar vi på Linköping har vi inte alls samma höga omsättning vilket tyder på att stadens krogar åtminstone gör något rätt.


Ramsays knep för att få restauranger att gå bra är ofta skrattretande enkla, och så självklara att även folk utan restaurangvana skulle kunna ge dem. Det handlar om sånt som att inte krångla till saker, att vara engagerad och att ha rätt person på rätt plats.

En sak som Ramsay alltid påpekar är att nischa sig. Finns det tio thailändska restauranger på en ort bör man kanske öppna en fransk eller italiensk istället för en elfte på samma tema.


Vidare ska man ha en enkel meny. Att satsa på få rätter blir tydligare för gästen och billigare för restaurangen. Och att hålla priserna nere är också viktigt om man vill dra folk. Höga priser kan bara motiveras av motsvarande nivå på kvalitet.

En bra kock är en restaurangs viktigaste investering, vikten av bra råvaror kan inte betonas nog och misstagen ska alltid stanna i köket. Där har ni tre andra viktiga saker.


Hur klarar sig då Linköpingskrogarna? Tja, som helhet är det en ganska bra restaurangstad i förhållande till sin storlek. Vi har stor bredd och variation på maten, priserna är tämligen modesta, inredningsmässigt helt okej, personalen sköter sig bra och matkvaliteten är oftast inte mycket att klaga på. Visst finns det krogar där både service och matkvalitet kan förbättras en del, men det verkar som att Linköpings rykte som snobbstad även smittat av sig på restaurangbranschen för generellt hålls en riktigt skaplig standard.


Faktorer som hygien, organisation och ekonomi kan vara svårt att bedöma som utomstående, men eftersom så många Linköpingskrogar överlever länge så verkar det fungera ganska bra.

Hur det står till med just hygienen kan man ju faktiskt kolla upp. Vid Miljökontorets inspektion 2006 på stadens större restauranger med kvällsservering fick bara två krogar godkänt efter första inspektionen, vilket givetvis är ett klart underbetyg.

Nämnas ska dock att samtliga fick godkänt vid den uppföljande besiktningen, vilket är bra.


Men tv-kockar eller ej, det är ändå i slutändan vi som bor här i staden som har makten över krogarnas vara eller icke vara. Jag tycker vi kroggäster ska bli betydligt mer kritiska och välja bort de mindre bra restaurangerna och istället premiera de som anstränger sig.

Det vore kul att bli den första stad som skulle kunna be Gordon Ramsay fara och flyga om han visade sig här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0