Musikkrönika


Dom kommer alltid tillbaka


Ett av vår tids allra bästa saker är att man aldrig  behöver gå och gräma sig över att man missade vissa rockband när det begav sig. De kommer nämligen alltid tillbaka.


När alla trodde att Britney Spears gjort sitt i musikbranschen släpper hon en platta och drar på turné men sån obekymrad självsäkerhet att man genast glömmer att hon varit borta i tre år.

Men i dagens popvärld verkar man aldrig kunna räkna bort någon. Det verkar inte finnas en enda artist som lägger av och sen fortsätter att hålla sig borta från branschen. Förr eller senare gör de alltid comeback, drar ihop ett nytt band eller gör solokarriär.


Det är inte bara i Melodifestivalen man får en andra chans. Som barn dyrkade jag Kiss men var för ung för att kunna se gruppen spela live med smink, bomber och blodspottning. I högstadiet återupptäckte jag Gyllene Tider, men även där var jag för sent ute. Ytterligare några år senare var det Lustans Lakejer som öppnade en ny värld, och ännu ett namn kunde läggas till listan över band man aldrig skulle få se.

Ni vet hur det gick. Kiss återförenades med originalmedlemmar och allt, Gyllene Tider gick och fiskade nya lyssnare under Återtåget, och till och med Johan Kinde fick tummen ur och samlade sina lakejer igen.


Jag har tidigare skrivit här i tidningen om bland annat Jay-Z:s, Atomic Swings, Ardis och Perssons Packs återkomster. Några andra uträknade artister som är på väg tillbaka är exempelvis AC/DC som har en ny platta på gång efter åtta tysta år och Quireboys som både släpper nya albumet "Homewreckers & heartbreakers" och spelar på Blackhorn i Norrköping den 29/5.

I höst kommer för övrigt Deep Purple, Europe och Nationalteatern, tre andra band som också har en historia av att splittras och återförenas, till Östergötland och lirar.


Så sluta gråt över att Hellacopters går åt skilda håll, de kommer säkert snart tillbaka. Det gjorde ju Säkert! Ett år efter det som skulle bli en engångsgrej står hon på Hultsfreds scen igen. Och det gör förresten även det återförenade Rage Against the Machine.

Och snackar vi sommarens festivaler så återförenas My Bloody Valentine på Roskilde, Sex Pistols spelar på Peace and Love och på Sweden Rock...ja, hela den festivalen är ju en samlingsplats för gamla återförenade hårdrocksband.


Inte ens döden tycks vara något hinder för artisterna numera. Rapparen Tupac som sköts till döds 1996 har släppt dubbelt så många plattor efter sin död än vad han gjorde som levande.

Och Elvis har via modern teknik spelat "live" från en storbildsskärm med sitt gamla kompband.


Den enda återkomst vi får fortsätta att vänta på verkar vara Guns ´n´ roses. Deras skiva "Chinese Democracy" som varit på gång sedan 1994 har ännu en gång skjutits upp. Det hinner nog bli demokrati i Kina innan den kommer ut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0