Tv-krönika (8/5)

Svart för vita duken

 

Efter 52 år gick ridån igår ner för SVT:s äldsta program "Filmkrönikan". Det kom knappast som någon överraskning efter de senaste årens vilda experimenterande med form och programledare. Och faktiskt så har inte programmet, så som det sett ut det senaste decenniet, något större existensberättigande. SVT borde kunna mycket bättre än att bara visa några klipp och sätta betyg på veckans filmpremiärer. Var är debatten, var är analysen och var är granskningen? Varför har vi inte sett en filmens motsvarighet till musikens "Studio Pop" och "Musikministeret"?

Även om antalet biobesökare kanske minskar så ser vi förmodligen mer film än nånsin. Varför har vi knappt sett ett enda inslag om utomhusbio, ideella filmföreningar och, framförallt, filmens enorma spridning i digital form?

Gårdagens program visade tydligt vad som varit snett med "Filmkrönikan". Istället för att berätta om vad som kan vara tidernas maffigaste filmsommar ägnar man hela programmet åt nostalgiska klipp med tidigare programledare.

 

SVERIGES ÄLDSTA 31-ÅRING: Elin Ek (Psalmtoppen, SVT). Har alltid sett ut att vara 52.

VÄRLDENS YNGSTA 47-ÅRING: Michael J Fox. Blir aldrig äldre än 19.

Trackback
RSS 2.0