Filmkrönika (MT, november)


Hade en filmkrönika i Motala Tidning igår. Så här  löd texten:

Mer Bondkomik, tack

 

Den nya James Bondfilmen "Quantum of solace" har genomgående fått ganska dåliga recensioner. Ledmotivet är för dåligt, skurken är för mesig, manuset är för rörigt, Q presenterar inga nya, coola uppfinningar och det saknas klassiska scener som vi fortfarande minns om tio år. Jag håller med om allt det där och en hel del andra påpekade brister också, men framförallt har Bond i Daniel Craigs tappning förlorat sin charm, humor och glimt i ögat.

 

Vi vill inte se Bond som ett bittert muskelpaket som är ute efter hämnd. Vi vill se honom förföra damer med tuffa repliker, genomföra biljakter med konstiga fordon och döda skurkar med saker man inte visste kunde användas som vapen. Han ska vara en förvuxen pojke som gillar att köra fort, spränga saker och driva sin chef till vansinne.

Det sprängs en hel del i nya Bondfilmen, men i övrigt har inte"Quantum of solace" särskilt många av filmseriens kännetecken. Vilket är konstig, eftersom vem som helst i princip kan skriva ett Bondmanus som funkar.

 

Till att börja med är ju vinjetten och mycket av filmmusiken klar redan från början. Persongalleriet är också återkommande. Förutom Bond själv har vi sekreteraren Moneypenny, chefen M och den materialansvarige Q. Det finns en superskurk med ett särskilt kännetecken och han har dessutom en uppumpad hantlangare som Bond tvingas slåss mot. Skurken försöker att ta över världen och har ett underjordiskt högkvarter som sprängs i slutet. Det dyker upp minst en tjej med ett fantasieggande namn som Bond förför. Hon säger dessutom "Åh...James" någon gång under filmen. Bond själv säger "The names Bond - James Bond" vid något tillfälle.

Vidare så reser Bond jorden runt, ägnar sig åt någon överklassport och träffar sin amerikanska kollega Felix Leiter. Någon gång i filmen är Bond klädd i smoking, går på casino och dricker vodka martini. I slutstriden får han även nytta av något av de vapen som Q presenterade i början.

 

Med de förutsättningarna är det svårt att förstå hur manusförfattarna till "Quantum of solace" kunde misslyckas.

 

Fem scener som verkligen känns Bond:

Fäktscenen i "Die another day"

Bond åker cellofodral i "Iskallt uppdrag"

Oddjob kapar en staty med sin stålkantade hatt i "Goldfinger"

Bond springer över krokodiler i "Leva och låta dö"

Pansarvagnsbiljakten i "Goldeneye"

 

  

Filmer med julstämning

En månad kvar till jul. Och ingenstans är väl julen juligare än på film. För att komma i rätt julstämning kommer här några tips på DVD:er att hyra under december.

 

Love Actually

Tomten är far till alla barnen

Grinchen - Julen är stulen

Elf

Ett päron till farsa firar jul

Noll tolerans

Die Hard

Bad Santa

Dödligt vapen

Ombytta roller

Om ödet får bestämma

Ensam Hemma

Klappsjakten

Gremlins

The Nightmare before christmas

Trackback
RSS 2.0