Krogkrönika (Nolltretton, oktober)

Ge mig riktigt isvatten!


1992 var jag 19 år och hade precis börjat gå på krogen. 16 år senare har mycket hänt både med mig själv och med restauranglivet. En sak är dock densamma - det är fortfarande svårt att beställa riktigt isvatten på krogen.


Hela den här krönikan har jag i princip snott från en annan Linköpingsskribent: Jan Gradvall. 1992 skrev han en krönika i Nöjesguiden som jag har burit med mig i tankarna sen dess. Texten behandlade de svenska restaurangernas isvatten och dess styvmoderliga hantering. Gradvall menade att isvattnet är en måltidsdryck precis som exempelvis vin och borde behandlas som det. Oftast nöjer sig krögare dock med att lite slarvigt fylla ljummet kranvatten i ett dricksglas och garnera med några isbitar. Eller som han så träffsäkert skrev:

" En immig regntunna fylld med kyla är vad man behöver och längtar efter.

En svettig fingerborg fylld med armhåleljummet kranvatten är vad man får."


Ett riktigt serverat isvatten skall få gästen att associera till tre saker:

* Kyla.

* Hav

* Hälsa

Med andra ord ska isvatten vara isande kallt, serveras i enorma mängder och kännas friskt. Det räcker inte på långa vägar att skvimpa upp någon deciliter rumstempererat vatten i ett glas och tro att några isbitar gör susen. Ett riktigt isvatten kräver inte ens isbitar utan är kallt i sig självt. Jag gillar Gradvalls målande beskrivning:

" Det perfekta isvattnet hälls upp från tillbringare av aluminium

som hela dagen stått och huttrat inne i ett kylskåp."


Att dricka vatten till maten ser många som ett snålhetstecken, men det är givetvis bara trams som bygger på okunskap och fåfänga. Isvatten är, som redan påpekat, en måltidsdryck - och en utomordentlig sådan eftersom dess milda smak inte stjäl fokus från maten. Snålheten står istället de restauranger för som inte serverar sitt vatten i stora, kylda tillbringare. Vatten är ju gratis (ett halvt öre litern) i Sverige och som en ren bonus tillhör ju det svenska vattnet de godaste i världen. Att få friskt, gott vatten gratis ur kranen är inget att skämmas över utan snarare en lyx vi borde ta bättre tillvara på.


Sedan 1992 har egentligen ingenting kring isvattensserveringen förändrats, trots att Sverige i många andra stycken fått en internationell standard på sitt restaurangliv. Det är dags att ändra på det. Kräv riktigt isvatten nästa gång du går på restaurang.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0