Tre filmer (Nolltretton, september)

Film / Permalink / 0

Iron Man

 

Den tecknade serien "Järnmannen" var aldrig någon favorit. Han var i mitt tycke för tråkig och profillös. Dessutom hade han ingen superkraft utan all styrka satt i rustningen.

Filmen "Iron Man" tillhör dock de absolut bästa filmatiseringarna av Marvel-hjältar. Ett av skälen är att den alltid charmigt underhållande Robert Downey Jr spelar huvudrollen som Tony Stark. Stark är en excentrisk och kallhamrad industrimagnat och vapenhandlare som en dag tillfångatas av terrorister som använder hans egna vapen. Han bygger en superrustning för att fly och bestämmer sig i samma veva för att sluta sälja vapen och istället sprida fred över jorden.

Här finns några riktigt coola flygscener och en hel del humor. Jag gillar också att filmen inte satsar på serietidningsestetik utan är en "riktig" film. Första halvan av "Iron Man" är kanon med välgjorda effekter och smart uppbyggnad av manuset, slutstriden känns dock som det ointressantaste i hela filmen.

 

3/5
-----------------------------------------------------------------------

Sex and the city

 

Det har talats mycket om Louis Vitton-väskor, kvinnors rätt att shoppa och Carries ständiga byten av kläder och frisyrer. Inte lika mycket har sagts om hur "Sex and the city" är som filmupplevelse.

Men så är ju också tv-serien kanske den mest missförstådda i historien. Det var ju aldrig märkeshetsen eller att tjejerna "hade sex som killar" (vilket inte upprör någon under 40) som gjorde serien bra. Styrkan låg alltid i de intressanta och insiktsfulla tankarna kring relationer - både tjejernas förhållanden och deras kvinnliga vänskap. Det är även när filmen fokuserar på detta som den glimrar till.

Historien med att Carrie och Big ska gifta sig känns mest krystad, ibland blir det väl mycket känslodravel och humorn känns bitvis påklistrad. Som fristående film är det en rätt embarmlig rom-com, man bör nog ha sett serien innan. Under sista halvan tar filmen dock fart och börjar kännas sådär rapp och smart som tv-serien var. Men där tv-versionen kändes fräsch och cool är filmen årets mest onödiga, och förmodligen helt glömt om ett år.

 

2/5
--------------------------------------------------------------------------

The Incredible Hulk

 

Det är inte många år sedan Ang Lees film om Hulken, men redan kommer en ny. Den här är betydligt bättre av flera skäl. Inte minst för att Edward Norton spelar huvudrollen som Bruce Banner. Det finns även en tydligare koppling till tv-serien och det vetenskapliga betonas mer. Själva bakgrundshistorien förklaras i en snabb, inledande resumé.

Även miljöerna är snyggare, bland annat görs det snygga flygningar över enorma kåkstäder i Brasilien. Det är där Banner gömmer sig för att kontrollera den ilska som förvandlar honom till det gröna monstret. Tim Roth spelar en elitsoldat som plockas in för att hitta honom. Han fascineras av Hulkens styrka och lyckas förvandla sig till den figur som i serien kallades "Styggelsen". Och precis som i förra filmen dyker Originalhulken Lou Ferrigno upp i en roll som vakt.

Stridsscenerna är bättre än i förra rullen, men Hulken själv ser dock ut som en lerfigur. Slutet ger dock hopp om en intressant fortsättning.

 

3/5

Till top