Tre filmer (Nolltretton + Zero, november)

Mamma Mia!

 

Kanske är det för att man är svensk och uppväxt med musiken som den drabbar så hårt. Men jag tror inte det, jag tror det beror på att det är så fantastiskt bra låtar - så dramatiska, dynamiska och filmvänliga i sin uppbyggnad - som gör att jag sitter med glansiga ögon och en klump i halsen från första sekund av "Mamma Mia!".

Handlingen i ABBA-musikalen känner ni kanske till. Unga Sophie bor med sin mamma (Meryl Streep) på en grekisk ö och ska gifta sig. Det finns tre tänkbara pappor (Stellan Skarsgård, Colin Firth och Pierce Brosnan) som Sophie bjuder in för att ta reda på vem av dem det är.

Det blir mycket humor, pappakandidaterna är tre charmiga män och även Streeps två inbjudna väninnor höjer stämningen. Streep själv är förtjusande som vanligt. Att det inte är några musikalproffs i de ledande rollerna känns också befriande.

Det är många låtar och hastigt berättat, men eftersom det är en musikalfilm funkar det utmärkt, och som musikalfilm är det den bästa jag sett bredvid "Grease". Hela filmen är en glädjeexplosion som får mig att rysa av välbehag. Kan man verkligen må så här bra av en film? Med mera ABBA skulle världen vara en bättre plats.

 

5/5

----------------------------------------------------------------------------

Gränsen 1918

 

Vi är grannar och har till och med varit samma land, men Finlands historia är betydligt blodigare än den svenska. Förutom världskrig har Finland även haft ett inbördeskrig mellan Vita (stöddes av Tyskland) och Röda (stöddes av Ryssland).

Här är året 1918 och den unge kaptenen Carl von Munck skickas till en by för att övervaka gränsbron mellan Ryssland och Finland. Han märker dock snart att lokalborna inte håller så hårt på det där med gränser utan har mer praktiska sedvänjor. Reglerna uppifrån är dock rigida och skapar mer problem än de löser.

"Gränsen 1918" har bra skådespelare, välskrivet manus och vackert foto, det är en stark film om krigets vansinne där vänner plötsligt blir till fiender. Ska man verkligen dela upp människor, ska man alltid lyda order och hur viktig är en gräns som ändå kan flyttas? "Gränsen 1918" visar att det vi tror är logiskt och rätt tvärtom ofta blir helt fel. Det finns bara ett krig som är värt att utkämpa, och det är kriget för humanismen.

 

4/5
---------------------------------------------------------------------------------------------

(Från Zero)

DVD

5/10

 

Svenska Akademien

- Om sakernas tillstånd

 

"Dom piskar ju upp ett jäkla sväng", sägs några minuter in i filmen. Och till stor del är det svänget som gör att Svenska Akademien är så populära, men också de politiska och socialt engagerade texterna. I filmen tar man upp en koppling till 70-talets proggrörelse och det finns säkert där till viss mån, men jag tror framförallt att folk gillar att gruppen spelar så skön reggae på svenska.

Svenska Akademien bildades i Landskrona 1999 och förra året släppte man sitt fjärde fullängdsalbum. På denna dvd får vi följa bandet på spelningar och höra dem prata om saker som utseendefixering och konsumtionshets. För regin svarar Bengt Andersson och Tomas Olsson, och bakom kameran hittar vi Thomas H Johnsson.

Som film betraktat är det inget mästerverk. Det känns mer som en allmän presentation av bandet än som en film med tanke och riktning. En hel del musik finns med, men det är absolut ingen konsert- eller turnéfilm utan kretsar snarare kring bandets funderingar om livet och samhället. Trevlig förströelse, men jag hade gärna sett en rödare tråd och en tydligare struktur på vad det är man vill berätta.

Trackback
RSS 2.0