Två filmer (Nolltretton)

Air Guitar Nation


Länge var jag övertygad om att det här var en fejkad dokumentär. Mer Spinal Tap-känsla än när man åker till ett höghöjdsläger och lär sig olika "luftgitarrmoves" av den regerande världsmästaren går ju knappast att hitta. Eller när man på fullaste allvar pratar om att luftgitarrspelande står för fred och frihet.

Sen förstår jag att det tydligen är äkta, och självklart är det så, för varför skulle man parodiera nåt som redan är urlöjligt?

I filmen får vi följa två luftgitarrister från uttagningar i en källare i New York ända till VM-finalen i finska Uleåborg. Och jag ber: kan nån förklara grejen med luftgitarr för mig? Varför ska man titta på tokstollar i peruker och knäppa kläder som hoppar runt, får spastiska ryck och förmodligen inte skulle kunna ta ett ackord om dom fick en riktig gitarr i händerna?

Filmen är hantverksmässigt hyfsad men totalt förutsebar och ointressant. Den enda riktiga behållningen är att Cheap Tricks låt "I want you to want me" spelas.


1/5
------------------------------------------------------------------------------

Dixie Chicks: Shut up and sing


Den amerikanska countrytrion Dixie Chicks blev år 2003 plötsligt en av världens mest politiska och omdiskuterade musikgrupper.

Det kom rätt oväntat, inte minst för dom själva.

Efter tre album var man historiens bäst säljande tjejgrupp, men det ändrades nästan över en natt. Plötsligt bojkottades dom på radio, folk samlades och krossade deras skivor, de tvingades förklara sig i tv och skivförsäljningen tvärdog.

Så vad var det de hade gjort? Jo, under en konsert hade sångerskan sagt att hon skämdes för att George W Bush var från hennes hemstat Texas, på grund av hanteringen av Irak-kriget.

Det fick sydstatare, den kristna högern, USA-patrioter och allmänna rednecks att bli skogstokiga.

I denna dokumentär får vi följa den vansinniga överreaktionen och den två år långa hetsjakten på bandet. Folks reaktioner är ibland skrattretande löjliga och filmen ger en intressant inblick i hur det egentligen står till i "the land of the free".


3/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0