Filmkrönika (MT, september)

Film / Permalink / 0


Hur ser framtidens bio ut?

 

Från USA rapporteras att 2008 års filmhöst hittills har de lägsta besökssiffrorna på fem år, och genast börjar olyckskorparna att kraxa. Men biograferna har dödförklarats förr utan att profetiorna har slagit in och de lär inte göra det nu heller. För faktum är att det var ungefär de där fem åren sedan som folk faktiskt gick på bio på hösten. Numera är det på ledigheten kring jul och under sommaren som människor besöker sin lokala biograf, under vår och höst när man är inne i vardagslunken med jobb, skola och innebandyträning har man inte tid att gå på bio. Då tittar man på dvd istället, hemma i soffan.

 

Särskilt sommaren har kommit starkt som bioperiod de senaste åren, och årets biosommar är nog den starkaste någonsin med premiärer på storfilmer som "Mamma Mia", "Sex and the city", "Arkiv X", "Indiana Jones och kristalldödskallens rike", "The Incredible Hulk" och "The Dark Night".

83 procent av Sveriges befolkning tycker enligt en färsk studie av SOM-institutet att film fortfarande är bäst på bio. Och siffran är faktiskt ännu högre bland dem som äger en hemmabioanläggning. Det är också de som laddar ner mest filmer som också går mest på bio, enligt undersökningen som även slår hål på myten om att biobesöken skulle ha minskat kraftigt de senaste åren. Tvärtom har antalet besök varit konstant, runt 15 miljoner besökare årligen, ända sedan 1990. Mellan 2000 och 2004 hade man till och med en topp på 18 miljoner, tack vare "Sagan om ringen"-filmerna.

 

Trots illegal nedladdning, flera tv-kanaler och billig dvd-försäljning ser det alltså ganska ljust ut för biograferna. Och med tanke på att bions digitalisering än så länge bara börjat i Sverige finns det all anledning att vara hoppfull för framtiden. Särskilt med tanke på att det även börjat att slå igenom en ny trend inom biografvärlden som åtminstone jag är riktigt förtjust över.

 

Det nya är att utveckla det som finns i och kring salongen. Det satsas på sköna biosoffor med fotpallar, på dvd-filmer och annan kringförsäljning i foajén, på barer och restauranger där man kan äta innan bion och diskutera filmen till ett glas öl efteråt. Och i England har exempelvis biografkedjan Picturehouse Cinemas till och med förbjudit popcorn, som många stör sig på genom lukten, smaskandet och nedskräpningen.

Nicolas Kent på London-biografen Tricycle håller med:

- Popcorn är rent vidrigt och jag skulle aldrig drömma om att ha det i mina lokaler. Det är skräpmat som uppmuntrar skräpfilm, och det distraherar och irriterar folk enormt.

 

Jag tror att utvecklandet av den nya tidens biografer bara börjat. Inom några år är jag övertygad om att vissa salonger har bås där man både kan äta oxfilé under förreklamen och dricka vin till själva filmen, precis som hemma. Jag längtar redan.



Tre biotips den kommande månaden:

  

Righteous Kill - Det var 13 år sedan "Heat". Nu spelar Robert De Niro och Al Pacino mot varandra för andra gången någonsin.

Quantum of Solace - Daniel Craig är tillbaka i rollen som Agent 007 i en film som tar vid där "Casino Royale" slutade.

Baader-Meinhof Komplex - Film om den berömda terroristorganisationen RAF som uppstod i slutet av 60-talet. Filmen är Tysklands Oscars-bidrag.

Till top