Två filmer (Nolltretton, oktober)

Film / Permalink / 0

The happening

 

Från att ha ansetts vara ett geni sågas nu M. Night Shyamalan slentrianmässigt för varje film. Själv vill jag helst inte följa drevet utan tycker att inte bara "Sjätte sinnet" är lysande utan även "Unbreakable" och "Signs".

"The happening" fortsätter lite i samma stil med tät stämning och skräck som letar sig in i vardagen. Denna gång startar det direkt med att folk plötsligt börjar ta livet av sig i nordöstra USA. Efter att först verkat vara en terroristattack står det snart klart att det är naturen som slår tillbaka mot mänskligheten. Aktar man sig inte för vind och växter slutar det med att man skjuter sig eller slänger sig framför åkgräsklippare.

Att använda klimathotet som bakgrund till en rysare är en bra idé, som dessvärre slarvas bort med slapp regi, dålig dialog och, värst av allt, humor. Ibland glimrar det till och man anar vilken bra film det skulle kunna ha blivit med mer vässat manus och samma intellektuella stuns som i tidigare filmer. Inte ens favoriten Mark Wahlberg i huvudrollen lyckas engagera.

 

2/5
--------------------------------------------------------------

Indiana Jones och kristalldödskallens rike

 

Det har gått 19 år och det är en annan Indiana Jones som gör comeback på vita duken. Inte bara är Harrison Ford lite gråare och plufsigare utan hela Indy-konceptet har förändrats. 1930-talet, religiös mystik och ärkefienden Nazityskland har bytts mot 50-tal, kommunistskräck, kärnvapenprov, Elvis-musik och flygande tefat. Så vill inte jag ha min Indy. Inte heller uppskattar jag att humordosen ökats på, att man driver för mycket med sig själv och alla dessa kopplingar till de tidigare filmerna som hela tiden dyker upp. Den krystade historien om en sydamerikansk kristallskalle med märkliga egenskaper är också riktigt usel och borde gått sisådär tio varv till i manusmaskineriet.

Lyckligtvis blir det en hel del bra action också som räddar filmen. En del miljöer och specialeffekter är också riktigt tuffa. Och i sedvanlig ordning bjuds det på mycket spindelväv, skelett, lönndörrar och farliga fällor. Riktigt spännande blir det dock aldrig och slutet är skrattretande dåligt. Synd på en gammal hjälte.

 

2/5

Till top