Vätternrundan

Tobi talar / Permalink / 10

Vättern är som bekant en förrädisk sjö som kan blåsa upp på en minut (enligt Borell).
Igår åkte Vickan och jag Vätternrundan. Vi körde på ganska rejält till Huskvarna, stannade bara i Gränna som hastigast.

Jönköping måste vara Sveriges tråkigaste stad så det skippade vi helt. Däremot överraskade Huskvarna lite genom att ha både vattenfall, utsiktspunkt, snygga trähus, Smedbyn och Stockmakarbyn.

Sen blev det västsidan upp och ett besök i Habos fantastiska träkyrka med takmålningar, väggmålningar och konstiga gångar.

Sen bar det av till mysiga Hjo med ännu flera trähus, stadsparken, hamnen och dåliga ordvitsar. Allt hette något med Hjo, kommunens slogan är exempelvis "I love Hjo".

Där lunchade vi också, och höll på att inte hitta ut ur stan...

Karlsborgs Fästning, förmodligen Sveriges största byggfiasko genom tiderna, blev nästa stopp. Museet var dock stängt, men vi såg en massa fallskärmsjägare och var uppe på muren i alla fall.

Sen upp till Hammarsundet och hem igen. Det var en trevlig utflykt, men jag fattar inte riktigt de där som åker Vätternrundan varje år. Och dessutom tränar en massa innan, så jobbigt var det ju inte...
#1 - - joly:

Ursäkta? Som Jkpg-bo så måste jag protestera. Jkpg är allt annat än en tråkig stad! ;( Skönt folk, skön stämning, Sveriges bästa hockeylag...

#2 - - Tobi:

Skönt folk? Landets överlägset största frikyrkonäste. Och vilka sevärdheter finns, jo ett tändsticksmuseum och inget mer. Och behöver jag påminna om att HV71 ligger 8:a i tabellen.

Hur smart är man förresten om man drar en motorväg mitt genom staden? Nä, Jönköping klarar vi oss definitivt utan.

#3 - - Markus Stöld:

Kan bara instämma i det mesta, Jönköping är verkligen en riktigt tråkig stad.



Det ni missade är dock alla schyssta discgolfbanor som ligger runt "Vätternrundan".



Dessutom är Karlsborgs fästning riktigt mäktig om man går en rundtur och får följa med ner i underjorden. Att man dessutom har varit det absoluta hjärtat i Sverige är ju ganska coolt i sig. Det gäller ju även andra sidan Vättern samt Visingsö.



Skall man fortsätta den historiska trippen kan man ju ta Vadstena och Skänninge på vägen hem. Skänninge var ju faktiskt en död häst ifrån att bli huvudstad i Sverige istället för det lilla bygget Stockholm. Det är kultur det.

#4 - - joly:

Dom må ligga 8 nu, men dom är fortfarande regerande mästare. Och inte har jag stött på fler religiösa människor här än i nån annan stad, så det vill jag härmed avfärda som en gammal myt. Och motorvägen är ju jättesmidig när man ska ta sig mellan olika delar av stan. :P

#5 - - Bullseye:

Inför 120 på motorvägen genom Jkpg så man passerar skiten fort!

#6 - - borell:

skulle nog vilja hävda att vättern är den mest förrädiska sjön i svedala!!!

#7 - - Niklas:

Håller med, det är inte så jobbigt att ta sig runt Vättern, inte ens med cykel. Fast då måste man träna hårt innan och DET är jobbigt!



Kan bara hålla med, det är något märkligt över Jönköpingsborna. De är oärliga av naturen. Känns otäckt på nått sätt.

#8 - - Arne:

Cardigans kommer därifrån så närmare helvetet än så går inte att komma

#9 - - Tobi:

Ja, att Jönköping är ett starkt frikyrkonäste är ju knappast någon myt, det är ju centralort i det småländska bibelbältet. I senaste valet fick Kd 18,73 %, dvs tre gånger så mycket som riksgenomsnittet.

#10 - - Viktoria:

Nattklubbarna stänger redan 02.00 i Jönköping. Det kan aldrig vara bra. Då är man ju på topp!

Till top